Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Arcibiskup Róbert Bezák rok a pol po svojom odvolaní odišiel do cudziny. Ten rok a pol, ktorý sme na Slovensku spolu prežívali, sa už navždy stane súčasťou dejín našej Katolíckej cirkvi. Ak sa v novembri 1989 cirkev na Slovensku predstavila s veľkým spoločenským rešpektom a bonusom, ktorý korenil v statočnosti biskupov, duchovných a veriacich v období komunizmu, za uplynulý rok a pol sa tento bonus jemne zachvel.

Netreba sa klamať, kauza odvolania arcibiskupa Bezáka prešla celou slovenskou spoločnosťou a rana, ktorú spôsobila, sa bude ťažko hojiť. Keď si človek zapne zle prvý gombík na kabáte, všetky ostatné budú tiež zapnuté zle. Na Slovensku sa diskusia okolo tejto kauzy začína tlačiť k tým ostatným zle zapnutým gombíkom. Túto diskusiu však treba vrátiť k prvému zapnutiu: arcibiskup Bezák bol odvolaný bez dôvodu a nedôstojne.
Počas 40 rokov komunizmu žilo na Slovensku mnoho statočných ľudí. Mnohí z nich boli vo väzení, mnohí budovali opozičné štruktúry a mnohí žili statočne svoj každodenný život. Oni pripravili v tejto krajine podmienky, že po novembri 1989 sme nemuseli úplne bezradne hľadať, ktorým smerom sa uberať. Ale keď potom prišla sloboda, predsa len sme museli hľadať svoje smerovanie. V zápasoch medzi rokmi 1992 až 1998 sa napokon zrodil sebavedomý občan, ktorý pripravil pôdu na vstup do demokratickej Európy.
Za uplynulý rok a pol, keď Slovenskom otriasala kauza Bezák, však vyrástol na Slovensku aj sebavedomý, dospelý, verný kresťan. Možno si to neuvedomujeme, ale on pripravil cestu k tomu, čo chce pápež František zvestovať svetu. Cirkev na Slovensku bude v tejto situácii musieť hľadať znovu svoje postavenie a rešpekt. Je to výzva pre veriacich, duchovných a aj všetkých biskupov.
Nemali by sme zabudnúť, že ku každej duchovnej obnove patrí i spytovanie svedomia. A v ňom ostáva prípad arcibiskupa Bezáka trvale otvorený.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite