Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biela obálka

.yoani Sánchez .časopis .klub

Peniaze prišli v bielej obálke, priniesla ich až ku dverám alternatívna, lepšie povedané nelegálna doručovacia služba. Sprevádzal ju list od strýka, ktorý pred tridsiatimi rokmi odišiel do New Jersey a už sa nikdy nevrátil. „Urobte si pekné Vianoce,“ bolo napísané v liste, na konci ktorého stálo krátke „bye“. Pani zavrela dvere, stále neveriac tomu, že príbuzný z emigrácie jej na konci roku poslal spásnych 50 dolárov. Nahlas zakričala na syna a nevestu a v hlave jej rástla veľká otázka: „Čo si za ne kúpim?“

Najskôr si hovorili, že by mali opraviť strechu, cez ktorú tieklo pri každej väčšej búrke. Ibaže po zaplatení dvadsaťpercentnej dane, ktorá sa pri výmene dolárov za pesos na Kube automaticky vyberá, by im nezostalo na materiál. Ďalšia možnosť bolo investovať a kúpiť si licenciu na predaj džúsov pred domom. Ale synovi sa to nepozdávalo, tvrdil, že zisky z takéhoto podnikania by prišli neskoro a oni potrebovali peniaze hneď. Jeho žena mala navyše za tri týždne rodiť a najdôležitejšie sú preto jednorazové plienky pre dieťa. Ale pani domu odmietla všetko minúť na pampersky, sama ich nikdy nepotrebovala. Navyše, bol tu už celé roky rozbitý motor na práčke, ktorý mohla dať teraz opraviť. „A potrebujem nové topánky, pretože už sa hanbím takto chodiť do práce,“ uzavrela diskusiu trochu nahnevaná. Americký strýko nemohol tušiť, aké problémy jeho doláre spôsobia.
Zvyšok týždňa sa hádali o to, čo urobiť so 40 konvertibilnými pesos, ktoré im zamenili v banke. Občas to začalo byť aj trochu agresívne, to keď sa objavila dcéra, ktorá s nimi roky nežila a žiadala svoj diel. Nikomu z nich ani nenapadlo urobiť to, čo im navrhoval strýko z exilu: kúpiť si turecký med, fľašu cidru a kus bravčového na Štedrý deň. Až prišla jedna sobota, keď sa pokazil záchod. Zohnali inštalatéra a ten si za opravu vypýtal 38 pesos. Život ich problém vyriešil. Zostala len otázka, na čo minúť dve pesos.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite