Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pamätáte si O. J. Simpsona?

.časopis .profil

Jeho priezvisko si už spájame skôr s animovaným seriálom, jeho tvár sa po rokoch vo väzení zmenila takmer na nepoznanie. No O. J. Simpson, hoci už nie je hviezda, stále žije. A jeho príbeh vraha-nevraha pokračuje.

Nedávno mu súd zamietol odvolanie, ktoré podal proti trestu za vlámanie so zbraňou v ruke. O. J. Simpson zostáva vo väzení, kam ho poslali za pokus o lúpež – chcel ukradnúť drahé športové trofeje, na ktoré, ako sa nazdával, mal nárok. To sa stalo v roku 2007. O rok neskôr ho odsúdili na 33 rokov za mrežami, s možnosťou požiadať o podmienečné prepustenie až po deviatich rokoch trestu. O. J. Simpson je presvedčený, že proces bol nespravodlivý, pretože jeho obhajca ho vraj zle zastupoval. Verejnosť ho bez ohľadu na tento trest vníma kontroverzne. O. J. Simpson mal byť podľa veľkej časti Američanov už v 90. rokoch popravený.

.hviezda z geta
Jeho príbeh sa začal v San Franciscu, kde sa narodil v roku 1947. Ako malé dieťa dostal krivicu a do piatich rokov musel nosiť na nohách kovové svorky, aby sa mu vyrovnali kosti. Napriek tomu to neskôr boli rýchle nohy, ktoré mu pomohli vymaniť sa z chudobného prostredia a získať vzdelanie aj slávu.  Odkedy zahodil ortopedické pomôcky, behal ako blesk. Mal aj problémy so zákonom, ako člen tínedžerského gangu pobudol v polepšovni. Na strednej škole zaujal v tíme amerického futbalu, vďaka športovému talentu získal štipendium na vysokú. Dostal sa do celonárodného výberu hráčov z vysokoškolských mužstiev a stále oslňoval výkonmi.
Oťukal sa vo „veľkom svete“, mal príjemné vystupovanie a naučil sa reprezentovať. Už od 60. rokov sa objavoval ako herec najmä v televíznych filmoch. Prvé úlohy boli z tých najmenších, ale dostával čoraz významnejšie. Sponzorské a reklamné zmluvy zbieral tak ako športové trofeje. Nečudo – úspešný športovec predstavoval vzor pre čiernych i bielych chlapcov. Ani po skončení aktívnej športovej kariéry nemal núdzu o dobré kontrakty. Stal sa napríklad tvárou najznámejšej americkej požičovne áut Hertz. Založil si vlastnú produkčnú spoločnosť a filmy, na ktorých pracoval, boli síce zväčša „len“ televízne, ale jeho meno a tvár v nich zaručovali úspech.

.rozprávka a tragédia
V súkromí to bolo horšie. Sympatický usmiaty muž mal svoju temnú stránku – výbušný temperament, sklony k nevere a násiliu. S prvou manželkou Marguerite L. Whitleyovou sa poznal od detstva, vzali sa v roku 1967, keď mal on 19 a ona 18 rokov. Mali spolu tri deti: Arnelle, Jasona a Aaren. Najmladšia Aaren sa v roku 1979, krátko pred druhými narodeninami, utopila v bazéne, ktorý bol pri ich vile. Tragédia poznačila spolužitie celej rodiny a ešte v ten rok manželstvo rozviedol súd. O. J. však nebol ani dovtedy ideálny manžel. V roku 1985 sa znovu oženil – s plavovlasou Nicole Brownovou,  o dvanásť rokov mladšou od neho, ktorá bola jeho milenkou už počas posledných rokov manželstva s Whitleyovou.
Ak Nicole dúfala, že muž, ktorého získala takpovediac z druhej ruky, jej bude verný, nevyšlo to. Narodili sa im dve deti a po šťastnom období nasledovala nočná mora. O. J. si opäť hľadal milenky a manželku opakovane fyzicky týral. Koncom 80. rokov už boli zauchá a buchnáty, ktoré dostávala, verejným tajomstvom. Nicole pravidelne volala políciu a raz podľa svedectva policajného dôstojníka po jeho príchode do ich domu o manželovi s plačom vyhlásila: „On ma zabije!“ Od roku 1989 žili manželia oddelene, v roku 1992 ich rozviedli.
O dva roky prišla hrozná pointa ich vzťahu. Niekto zabil Nicole a jej vtedajšieho priateľa Ronalda Goldmana a nechal ich telá ležať pred jej bytom. Z vrážd obvinili O. J. Simpsona a celé Spojené štáty s napätím sledovali priamy prenos, tentoraz nie z futbalového  zápasu, ale z policajnej naháňačky, po ktorej bol O. J. zatknutý. Konal sa „proces storočia“, ako ho nazvali americké médiá, a Simpsona v ňom obhajoval okrem iných elitných advokátov aj Robert Kardashian, otec dnes už známych sestier Kardashianových, hviezd americkej reality show Keeping up with the Kardashians. Počas procesu to v Amerike vrelo – Simpsonovu vinu či nevinu mala posudzovať porota, v ktorej sedeli samí černosi. Los Angeles niekoľko rokov predtým zažilo prudké rasové nepokoje, ktoré sa udiali po tom, čo policajti použili násilie proti černochovi Rodneymu Kingovi. Každý sa obával, že ak bude O. J. Simpson uznaný za vinného, mesto sa znovu zmení na bojisko.

.obeť systému?
Porota sa zhodla, že O. J. Simpson vinný nie je. Po čase, keď sa porotcovia spätne vyjadrovali k prípadu, niekoľkí priznali, že boli vnútorne presvedčení o jeho vine, ale obžaloba nedokázala predložiť dostatočne pevné dôkazy.
O. J. Simpson teda unikol najvyššiemu trestu. No v občianskoprávnom procese, ktorý nasledoval a ktorý iniciovali rodiny obetí, bol uznaný za vinného smrťou Nicole Brownovej Simpsonovej aj Ronalda Goldmana. Pozostalým mal za to zaplatiť odškodné 33,5 milióna dolárov, celú sumu však nevideli dodnes. A hoci nedostal trest ako vrah, napokon skončil vo väzení, keď sa svoje finančné problémy pokúsil riešiť lúpežou športových trofejí z hotela. Tí, ktorí ho považujú za vraha svojej exmanželky a jej priateľa, to rozhodne nepovažujú za dostatočnú spravodlivosť. Tí, ktorí si myslia, že Brownovú a Goldmana nezabil, tvrdia, že úpadok O. J. Simpsona je výsledkom nespravodlivého prenasledovania v krajine, ktorá vraj nezniesla, aby mal černoch taký úspech. V prieskumoch verejnej mienky je to dnes stále také isté ako v 90. rokoch: väčšina belochov ho vníma ako vraha, väčšina černochov ako obeť systému.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite