Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Risk a zisk veľkej koalície Férová dohoda – tak označil líder nemeckých sociálnych demokratov (SPD) Sigmar Gabriel koaličnú zmluvu, ktorá vznikla dva mesiace po parlamentných voľbách. Líderka konzervatívcov CDU/CSU Angela Merkelová si vydýchla. Do parlamentu sa totiž nedostali Slobodní demokrati (FDP) a ona musela hľadať koaličného partnera vľavo. Ak členská základňa SPD zmluvu odobrí, vznikne veľká pravo-ľavá koalícia.

V koaličnej zmluve sú zakotvené dôležité časti sociálnodemokratickej agendy: prísľub minimálnej mzdy (od roku 2015 vojde do platnosti minimálna mzda vo výške 8,50 eura na hodinu) a zníženie veku odchodu do dôchodku (kto prispieval do dôchodkového systému 45 rokov, bude môcť odísť do dôchodku ako 63-ročný). Konzervatívci dostali prísľub, že nedôjde k zvyšovaniu daní a klauzulu, že od roku 2015 už Nemecko nebude mať na federálnej úrovni deficit. Európa sa teší z koalície, no časopis Economist už varoval, že ľavicová agenda novej vlády môže nepríjemne pribrzdiť nemeckú ekonomiku a spomaliť „motor Európy“.
.mg

Thajsko zachvátili prudké protesty vzdelaných mestských elít proti vláde premiérky Jinglak Šinavatrovej. Tvrdia, že krajinu v skutočnosti z exilu riadi jej brat, skorumpovaný zosadený premiér Thaksin Šinavatra. Vidiecke obyvateľstvo Šinavatrovcov väčšinou podporuje.
Nezamestnanosť vo Francúzsku v októbri klesla, prvý raz od apríla 2011. Prezident Hollande dúfa, že splní sľub „obrátiť krivku nezamestnanosti“. Na rok 2014 sa očakáva jednopercentný rast francúzskej ekonomiky.
Riskujete, že z vás bude „protivný štát“, varoval britského premiéra Davida Camerona eurokomisár Lazlo Andor, keď Cameron ohlásil pritvrdenie imigračnej politiky. Cameron odpovedal, že Andor by sa mal „správať lepšie“, pretože ho platia aj britskí daňovníci.
Šéf Európskej komisie Barroso vyhlásil, že EÚ neakceptuje právo veta, ktoré by Rusko chcelo mať v súvislosti so vzťahmi svojich bývalých vazalov s EÚ. Únia sa stále spamätáva z ukrajinského odmietnutia a osud celého Východného partnerstva sa ocitol v ohrození.

Osobnosť: Angela Merkelová/
Nemecká premiérka má za sebou ťažké, no úspešné týždne. Podarilo sa jej dať dohromady návrh koaličnej zmluvy, čo aj po víťazstve v parlamentných voľbách nebola ľahká úloha. Európa však na oznámenie o nemeckej vládnej koalícii netrpezlivo čakala.

Antiosobnosť: Carlos Fabra/
Bývalý regionálny funkcionár Ľudovej strany z Castellónu bol usvedčený z daňových únikov a dostal štyri roky väzenia. Fabra je blízky spojenec premiéra Mariana Rajoya, ktorý ho ešte pred niekoľkými rokmi vyhlasoval za „príkladného občana“.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite