Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Kandidáti Do boja o prezidentské kreslo vstúpil ďalší kandidát. Rozhodnutie uchádzať sa o tento post minulý týždeň oficiálne oznámil herec a bývalý politik Milan Kňažko. Sloganom jeho kampane má byť heslo „Znovu ide o veľa“ a ostro sa chce vymedziť najmä voči Smeru. „Ľavica tu pre mňa v tejto krajine neexistuje. Takzvaná integrovaná ľavica sú komunisti, SNS-áci, zvyšky degenerovaného HZDS a ako sme videli z posledných záberov z parlamentu, niekoľko opilcov,“ povedal Kňažko na tlačovej konferencii.

Minulý týždeň sa k prezidentským voľbám vyjadril aj premiér Robert Fico. Smer podľa neho rozhodne o svojom kandidátovi na prezidentský post v priebehu decembra. Dôležité podľa neho je, aby to bola dostatočne známa osoba, ktorá sa nebude potrebovať kandidatúrou zviditeľňovať. „Neviem, prečo mi nechcete veriť, ale ja sa naozaj otázkou prezidentskej kampane vôbec nezaoberám. Keď príde čas a predsedníctvo rozhodne, aj to budem rešpektovať, alebo nebudem rešpektovať,“ vyhlásil Fico. V programe snemu Smeru, ktorý bude 7. decembra, bod o prezidenstkej kandidatúre nie je.
.jm

Agentúra ARRA hlási, že prvýkrát chce na vysokých školách študovať menej študentov, ako je plánovaný počet prijatých. Agentúra tvrdí, že menší pokles záujmu je na kvalitnejších fakultách. Na prvých miestach sa ocitli tradiční lídri, ako je Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK, Jeséniova lekárska fakulta či Právnická fakulta TU.
Minister vnútra Kaliňák avizuje, že ľudia, ktorí prišli o slovenské občianstvo, by ho mohli budúci rok získať späť. Zmeny v zákone o občianstve sú už pripravené.
Ombudsmanka Jana Dubovcová podáva návrh na Ústavný súd pre rozpory zákona o pobyte cudzincov a zákona o azyle s Ústavou. Niektoré ustanovenia umožňujú, aby policajné útvary a Migračný úrad odôvodňovali zamietnutia žiadostí o azyl iba vyjadrením, že ide o bezpečnostný záujem Slovenskej republiky.
Minister práce Ján Richter vyhlásil, že vyjadrenie riaditeľky odboru rodovej rovnosti na ministerstva práce Oľgy Pietruchovej k Národnému pochodu za život v Košiciach sú na hrane Etického kódexu štátneho zamestnanca.

Osobnosť: Zuzana Pechočiaková/
Lekárka, ktorá upozornila na bielenie zdravotnej dokumentácie v nitrianskej nemocnici napísala list Robertovi Ficovi. Píše v ňom, že je sklamaná, ako záležitosť riešilo vedenie nemocnice a premiéra žiada, aby sa osobne zasadil za jej vyšetrenie.

Antisosobnosť: Dobroslav Trnka/
Bývalý generálny prokurátor už nie je prokurátorom. Rozhodla o tom disciplinárna komisia, zložená z piatich prokurátorov a dôvodom bol Trnkov postup v kauze Glance House, keď napriek rozhodnutiu špeciálneho súdu umožnil odblokovanie bytového domu v Bernolákove.

Citát/
Dobroslav Trnka: „Nemám prísť o funkciu prokurátora, ja som o ňu prišiel.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite