Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Tak som si kúpil autíčko na diaľkové ovládanie. Už som jedno mal, pred vyše tridsiatimi rokmi, fakt drahý dar, asi z Tuzexu, neprežilo ani prvú jazdu, na konci chodby som neskoro zareagoval, dvere do pivnice neboli zatvorené, zrútilo sa zo schodov a rozbilo sa na márne kúsky. Až mi je trápne napísať, že išlo o jeden z najtraumatizujúcejších zážitkov z detstva. Ale dvere do pivnice už som potom nenechal nikdy otvorené.

Dnes je s hračkami koniec, nehodí sa, aby si dospelý človek, zrelý muž, otec rodiny kupoval hračky. Treba vyrásť, byť zodpovedný a také tie drísty. Tak sú u nás hračky tabu, teda pokiaľ nejde o dcérine hračky, myslím, že si ich užíva. Ja hračky nemám, akurát to auto na vysielačku som si kúpil. Fantastická vec, z dcérinho Lega som poskladal prívesný vozík, páskou k nemu prilepil misku a už netreba chodiť po každú blbosť, stačí poslať auto. Náramne praktické a najmä, už nemôžeme hovoriť o hračke, ale o pomocníkovi v domácnosti. A to už sa dá prijať. Keď je dospelý človek posadnutý hračkami, čosi je v neporiadku, keď to má ale akýsi ďalší program, presah, už to neplatí.
Keď sme napríklad boli v múzeu hračiek, bavilo nás to všetkých, nielen mňa, iniciátora tej návštevy. A viem si veľmi dobre predstaviť, že takto je to nielen u nás. Lebo ak by nebolo, knižka Umění hraček dvou tisíciletí, krásna veľká lesklá, prehľadová, s obrázkami, čerstvá novinka na knižnom trhu, by nemohla nájsť svojho zákazníka. Deti si predsa vystačia s akýmkoľvek katalógom z hračkárstva. Autori Eva a Ivan Steigerovci, majitelia jednej z najväčších súkromných zbierok hračiek na svete, nakrútili aj sériu fantastických dokumentov o hračkách. Teraz je tu knižka. Listovať v nej, čítať si ju, prezerať obrázky je fantasticky strávený čas. A poučný, minulosť nazeraná optikou hračiek vyzerá celkom inak. Akosi prívetivejšie. Nie je to síce také dobré ako hranie samo, ale s tým už sa nedá nič robiť. Dospelí sa nesmú hrať, ešteže čítať si môžu.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite