Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mýtus JFK

.patrick J. Buchanan .časopis .klub

Keby nebolo Dallasu, nebolo by ani Camelotu. Nebyť tých pamätných dní medzi Dealey Plaza a cintorínom na Arlingtone, nemali by sme ani Kennedyho ako brilantného štátnika. Tie štyri dni vytvorili Kennedyho mýtus. Ale efekt sa stráca.

New York Times napísali, že Ronald Reagan je dnes hodnotený ako najlepší prezident v dejinách, Kennedy zaostáva na štvrtom mieste. Pozeráme sa totiž na neho čoraz viac tak ako pred 50 rokmi, predtým, než bola vystrelená guľka v Dallase.
Nikto nepopiera, že bol populárny, inšpirujúci a charizmatický. Ale nikto by ho preto vtedy nenazval veľkým prezidentom. Jeho legislatívnym víťazstvom bola novela obchodného zákona. Daňový zákon mu v Kongese pochovali. Triumfoval, keď donútil sovietov, aby stiahli svoje rakety z Kuby. Neskôr sme sa dozvedeli, že súčasťou odchodu bola tajná dohoda, podľa ktorej Američania stiahli svoje rakety z Turecka a prísľub, že nikdy nenapadneme Kubu. Keď po kubánskej kríze Bobby Kennedy tlačil CIA, aby eliminovala Castra, dostal od neho odkaz, že túto hru môže hrať aj druhá strana. Lyndon Johnson povedal, že Kennedyovci premenili CIA na „Vraždy v Karibiku, s. r.o.“. Prečo vlastne Chruščov súhlasil so stiahnutím rakiet z Kuby? Pretože považoval Kennedyho za slabého prezidenta. Kennedy zamietol leteckú podporu kubánskym vlastencom v Zátoke svíň, výsledkom bol debakel. A potom ho Chruščov v júni 1961 vo Viedni ponížil. V auguste dal postaviť Berlínsky múr. Kennedy bol paralyzovaný. V septembri porušil Chruščov tri roky trvajúce moratórium o zákaze testovania nukleárnych zbraní a podnikol sériu výbuchov 57-megatonovej „cárovej bomby,“ podnes najväčšej bomby, akú človek kedy vytvoril.
V roku 1960 Kennedy slávne zavolal manželke Martina Luthera Kinga, ktorý bol zatknutý. Ale v marci, počas pochodu na Washington, držal svoju administratívu bokom a nariadil Edgarovi Hooverovi, aby Dr. Kinga odpočúval a preveril jeho kontakty na komunistov. Kennedyho reputáciu po atentáte postupne ničili zistenia o verejných domoch a milenkách, o Marilyn Monroe a mafiánskych štetkách v Bielom dome.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite