Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Správne slová

.martin Vystavil .časopis .týždeň vo svete

Amerika je veľmi výrečná krajina. Zároveň je tu veľmi dôležité vedieť artikulovať kontextovo správne, aby sa človek necítil ako puk. Niektoré veci sa v Amerike jednoducho nehovoria, pretože sú tabu a basta. Povie sa len „N-word“ alebo „F-word“ či „S-word“. Skúste to vylúštiť. To prvé je rasistické slovo, tie druhé dve skratky sú vulgarizmy. Aby ste sa teda neblamovali, musíte tie slová najprv poznať, čo je dosť komické, najmä ak sa jazyk ešte len učíte a márne sa pýtate, čo je na nich také zvláštne. To privedie zvedavú dušu k neuveriteľne dobrodružnej vede, akou je etymológia.

Veda o pôvode slov, jazyková archeológia. S prekvapením objavujete, že stigma  jazykových tabu je veľmi premenlivá nálepka, a že čo včera bolo bežné adjektívum ako napríklad gay: veselý/á, je dnes podstatné meno s úplne iným obsahom. Natoľko iným, že firma Hallmark vypustila toto slovo z textu starodávnej piesne na svojich pozdravoch, vraj aby nedošlo k dezinterpretáciám. Otvoriť si tu hubu je často ako kráčať po mínovom poli. Výnimku majú len ideologické a etnické prejavy. Pretože F-wordami sa prejavy inak politicky veľmi korektných individualít len tak hemžia. Chcete vedieť, ako je to možné?
Nuž tak, že v ideologickom prejave je porušovanie tabu dovolené, niečo podobné, ako sú v akčnom filme či v boji o prežitie dovolené všetky spôsoby obrany a útoku. Je to vyjadrenie základného strachu, výkrik hrôzy, munchovská artikulácia. Zrejme strach zo straty príležitosti vybudovať na Zemi ďalšiu verziu raja. Zem sa ohrieva, ideme sa utopiť, bohatí majú všetko a na nás serú... ajaj, tak som sa vžil do roly, že mi ucvrklo. Iste prepáčite! A tak si človek nevdojak pripomína tisíce rokov staré texty, v ktorých sa píše „Nebojte sa!” a „Hovorte áno, áno a nie, nie“ a „Nech z vašich úst nevyjde nijaké zlé slovo, ale iba dobré.“  Nemáte niekedy ten zvláštny pocit, že sme sa vôbec, ale vôbec nezmenili?

Autor žije v San Jose, pracuje v IT priemysle

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite