Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

U svojich slovenských priateľov cítim zakaždým drobné potešenie, keď môžu nad českým dianím zakrútiť hlavou: Tak toto by sa u nás nestalo. Rád im znovu urobím radosť. Takže – mohol by sa na Slovensku stať príbeh Romana Housku?

Roman Houska bol vekslák z Chomutova. Vyučený kuchár s hrubou reťazou na krku, milovník zbraní, ktorý v raných 90. rokoch čelil obžalobe za zastrašovanie pri malej privatizácii. So svojím bielym superbom stával na zákaze parkovania; pokutujúcemu mestskému strážnikovi raz prešiel cez nohu. Potiaľto zase nič až také zvláštne: severné Česko je najbrutálnejší kraj. Ibaže Houska bol zároveň podpredsedom okresnej ČSSD a členom krajského výboru na Ústecku. Žil s niekdajšou severočeskou hajtmankou Janou Vaňhovou (dnes je hajtmanom komunista, sociálna demokratka Vaňhová mu robí námestníčku). Aj keď Houskov vplyv na rozdeľovanie dotácií v severnom Česku očividne upadal, stále to bol silný grázel. Až ho minulý pondelok ktosi zastrelil pred jeho nabobskou vilou a zakryl plachtou.
Od vraždy Jána Duckého asi zastrelený politik nikoho na Slovensku neohromí. A čo je jeden Houska oproti vystrieľaniu desiatich pápayovcov? Ale ani v najdrsnejšej časti Slovenska azda krajskí gangstri nie sú krajskými politikmi. Alebo sa aspoň nevraždia.
Minulý týždeň ponúkol ešte iný rozdiel oproti Slovensku, len nevyvolal toľko pozornosti. Predseda ČSSD a očakávaný budúci premiér Bohuslav Sobotka vyzval Katolícku cirkev, nech sa vzdá veľkej časti majetku, ktorý sa jej v týchto mesiacoch vracia v reštitúcii. Podľa Sobotku by „mala žiť v chudobe a starať sa o núdznych“. Hovorí to v ​​čase, keď prezident republiky zotrváva v starostlivosti rádových sestier boromejok (pretože sú tiché, vľúdne a nevynášajú klebety), keď cirkevné gymnáziá bodujú v štátnych maturitách a väčšinu hospicov dotujú cirkvi. V Česku už tento typ protikatolíckej demagógie z úst skoropremiéra takmer nikoho nevzruší. Ale možno je to oveľa horší rozdiel ako jeden mŕtvy Houska.

Autor je právnik a novinár.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite