Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Úklon pred Kremľom Ukrajina odsúva podpis asociačnej dohody s Európskou úniou. Väčšina analytikov za tým vidí tlak z Ruska, hoci ukrajinská vláda tvrdí, že k rozhodnutiu ju dohnali čisto ekonomické dôvody. Rusko však na Ukrajinu naozaj tlačí, vyhráža sa ekonomickými sankciami a obchodnou vojnou.

Spomínané ekonomické dôvody sú teda viac než pravdepodobne spojené s politikou. Ukrajinu ohrozuje finančná kríza a zhoršenie vzťahov s Ruskom by mohlo vyústiť napríklad aj do odstavenia ruského plynu. Druhou stranou mince je to, že Ukrajina necíti zo strany Európskej únie dosť silné zábezpeky, ktoré by ju ochránili pred ruským hnevom. A ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nie je ochotný plniť podmienky, ktoré mu kladie Brusel, napríklad prepustiť expremiérku Tymošenkovú. Podľa kyjevských novín Den prišlo odmietnutie dohody až po troch tajných stretnutiach medzi Putinom a Janukovyčom. Na hlavnom kyjevskom námestí vypukla po oznámení rozhodnutia kabinetu masová protivládna a proeurópska demonštrácia.
.mg

Mierové rokovania o Sýrii sa blížia a Američania hľadajú v sýrskej opozícii ľudí, ktorí by vytvorili prechodnú vládu. V Ženeve totiž musia prezentovať alternatívu k Assadovi.
Pápež František hovoril s patriarchmi zo Stredného východu o tamojšej klesajúcej kresťanskej populácii. Kresťanov z regiónu vyháňajú islamskí extrémisti a zmeny po Arabskej jari.
Hamíd Karzaj chce oddialiť podpísanie dohody o bezpečnosti s USA do budúcoročných afganských prezidentských volieb. Washington upozorňuje, že zmluvu treba finalizovať teraz, inak nebude môcť financovať svoju prítomnosť v Afganistane po roku 2014.
Grécko zverejnilo štátny rozpočet na rok 2014. Vyplýva z neho, že po šiestich rokoch ekonomickej recesie očakáva rast. Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj, naopak, predpovedá, že grécka ekonomika v roku 2014 pôjde ďalej dole.
Andrej Babiš už vie, čo chce: ministerstvo financií pre svoje ANO. Ak ho nedostane, vyjadril sa cez MF Dnes, nepôjde so sociálnymi demokratmi do vlády.

Osobnosť: Enda Kenny/
Írsky premiér môže oslavovať. Už 15. decembra jeho krajina opustí program medzinárodnej pomoci a vráti sa na trhy. Podmienky úverovej dohody Írsko ako prvá krajina splnilo, a uniká tak zo zovretia krízy.

Antiosobnosť: Christian Friis Bach/
Dánsky minister odstúpil, lebo ako člen dozornej rady umožnil machinácie environmentálnej organizácii GGGI. Šéf GGGI minul len na 9 zahraničných ciest z dánskych štátnych zdrojov 140-tisíc eur.

Citát/
Carl Bildt: „Ukrajinská vláda sa náhle hlboko uklonila Kremľu. Politika brutálneho nátlaku očividne funguje.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite