Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

V druhej polovici novembra 2013 sa v historickej budove SNR v Bratislave konala konferencia Politický exil z krajín strednej a východnej Európy. Usporiadala ju medzinárodná organizácia Európska Sieť Pamäť a Solidarita v spolupráci s našim Ústavom pamäti národa. Prišli historici zo 14 krajín vrátane USA, Nemecka, Poľska, Ukrajiny, Slovensko, Česka, Chorvátska, Slovinska či Maďarska. Hovorilo sa o politických ideách a koncepciách v exile, o vzájomných vzťahoch medzi exilovými organizáciami, o komunistických tajných službách v zápase s exilom a podobne. Účastníkov konferencie prijal na recepcii poľský veľvyslanec.

Už z toho, čo som vymenoval, je zrejmé, že išlo o významnú vedeckú udalosť. Ale zarazilo ma, že na tejto konferencii som okrem historikov z ÚPN nevidel žiadneho historika napríklad z Historického ústavu SAV. Ak sa na tomto ústave nikto nevenuje problematike exilu, tak je to možno poľahčujúca okolnosť, na druhej strane však ide o veľmi smutný dôvod. Z celej historickej akademickej obce som tam postrehol jednu historičku z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Róberta Letza, ktorý tam mal referát. Keď som sa opýtal, či tam boli aspoň nejakí študenti histórie, nevedel sa nikto rozpamätať na jediného. Pritom pozvánky chodia všade (otázka je, či Úrad pre zahraničných Slovákov dostal pozvánku, lebo tiež tam nebolo nikoho od nich vidieť).
Miestami sa teda zdalo, že až na malé výnimky účinkujúci prednášali dva dni pre seba. To, samozrejme, nevadí, z konferencie vzíde zborník a ten sa stane súčasťou vedeckých knižníc. Ale veľa to hovorí o Slovensku a našej intelektuálnej a vedeckej elite. Prečo si títo ľudia zvyknú sťažovať, že o nich a ich prácu nemá nikto, ani štát, záujem? A o čo, okrem svojich záujmov, majú záujem oni? A ak im prekáža ÚPN, prečo nezorganizujú lepšiu medzinárodnú konferenciu na takúto dôležitú tému?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite