Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA ŠETRIŤ: Mikina na desať rokov
Celkom opačne oproti dnešným trendom rýchlej spotreby, vyhadzovania a večného nakupovania nových vecí ide mikina originálnej americkej firmy Flint and Tinder, ktorá sľubuje, že vydrží nositeľovi desať rokov v rovnakej kvalite. Je ušitá zo solídneho fleesu, má mosadzný zips a dvojité zosilnené švy. Všetky komponenty aj výroba sú stopercentne americké. Výrobca počas celého desaťročného obdobia užívania bundy sľubuje bezplatné zašívanie a opravy, ak na bunde niečo vypovie poslušnosť. Na jar tohto roka získal výrobca potrebné prostriedky na rozbehnutie výroby cez Kikstarter, pričom pôvodne chcel len
50 000 dolárov a získal vyše milióna. V rôznych veľkostiach a farbách podľa vlastného výberu sa dá zohnať na flintandtinderusa.com za 89 až 99 dolárov. Uvidíme, či sa tento antispotrebný koncept ujme aj širšie a zavíta do Európy.  

TREBA SI ODDÝCHNUŤ: Vankúš namiesto šálu
Vypchaté či nafukovacie „nákrčníky“ a vankúšiky na cestovanie, nie sú nič nové pod slnkom. Majú však jednu nevýhodu, že ich musíte nosiť so sebou v príručnej batožine. Dvaja dizajnéri Key Portilla-Kawamura a Ali Ganjavian zo Studia Banana Things vymysleli najprv akúsi spaciu kuklu na hlavu, a teraz z nej urobili menej klaustrofobickú verziu –mäkký vankúšik, ktorý sa dá nosiť na krku ako slušivý šál. V prípade akútnej potreby oddychu sa len povytiahne cez uši a oči. Potom stačí hlavu oprieť o stenu, okno dopravného prostriedku či o stôl a schrupnúť si. Praktický OstrichPillow®Light je z lícnej strany šedý, na vnútornú stranu sa dá vybrať z dvoch genderovo odlíšených farieb – ružovej alebo modrej. Vyrába sa ručne v Španielsku, šije sa z viskózy s prímesou elastanu. Cena vankúšo-goliera je 34 eur.

TREBA NOCOVAŤ: Noc vonku s ľuďmi bez domova
Vo štvrtok 21. novembra  si môžete v Bratislave vyskúšať, aké to je, stráviť noc bez domova, pod holým nebom. Noc vonku 2013 Bratislava sa začne o 19.00 hod. v Gorila.sk Urban Space diskusiami s ľuďmi bez domova, odborníkmi v problematike a minikoncertmi kapiel Zlokot a Trolejboys. Pokračovať sa bude o 23.00 hod. presunom účastníkov pred Starú tržnicu, kde strávia noc vonku v spacáku a na kartónoch. Predpoveď počasia je milosrdná, bude nad nulou a mierny dážď. Vstupné na podujatie je vo forme balíčka trvanlivého jedla v minimálnej hodnote 3 €, deka, spacák alebo prikrývka. Občianske združenie VAGUS denne pomáha ľuďom bez domova, robí terénnu sociálnu prácu a prevádzkuje denné integračné centrum. Cieľom ich snaženia je aj scitlivovanie verejnej mienky  a informovanie verejnosti o problémoch, ktoré musia ľudia bez domova riešiť.

TREBA VIDIEŤ: Fotografie Borisa Németha v kaštieli
S fotografiami oceňovaného fotografa Borisa Németha (najnovšie opäť uspel na Slovak Press Photo, rozhovor Andreja Bána s ním a Matúšom Zajacom o tejto súťaži sme uverejnili v čísle 45) sa stretávate v každom čísle tohto časopisu. Okrem dokumentárnych tém pravidelne fotí aj portréty osobností do obľúbenej lifestylovej rubriky rozhovorov Sedem cností a nerestí. Celkom iný zážitok je však vidieť jeho najlepšie fotografie na výstave, zarámované, ako samostatné artefakty. Od predošlého týždňa si ich môžete pozrieť v Galante v priestoroch severného krídla neogotického kaštieľa. Výstava nazvaná Na ceste mapuje celkom obyčajné dni obyvateľov Slovenska, aj ich štátne sviatky, smútky, oslavy, protesty, pochody a nepokoje. Dokumentarista Boris Németh nazerá ponad ploty aj plecia, aby podal správu o tom, ako žijeme. Výstava výnimočných fotografií komentovaných Aurelom Hrabušickým je prierezom umelcovej doterajšej tvorby.

TREBA POZERAŤ V TELKE: A utvoriť si vlastný názor na teroristov
Slovenský celovečerný dokument režisérov Petra Kerekesa, Ivana Ostrovského a Pavla Pekarčíka Zamatoví teroristi (2013) mal premiéru v slovenských kinách iba nedávno, a ani nie po dvoch mesiacoch ho budeme mať možnosť vidieť v telke. Už toto samo je neuveriteľné, azda niet iného filmu v šírom svete, ktorý by sa dostal z kina do telky tak rýchlo. To je však na Zamatových teroristoch to menej dôležité. Film totiž mapuje svojrázne životné osudy a predovšetkým osobnosti troch ľudí, odsúdených v socialistickom Československu za terorizmus. Jeden chcel spáchať atentát na Husáka, druhý vyhodiť do vzduchu prvomájovú tribúnu a tretí v podstate iba ničil „nástenky“, ale ich príbehy sú aj tak úžasné. Bizarne úžasné. Nedeľa, 24. novembra, Dvojka, 22.20. Recenziu Zuzany Mojžišovej nájdete v čísle 42, rozhovor Andreja Bána s troma režisérmi v čísle 41.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite