Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Očami Doroty Nvotovej

.dorota Nvotová .časopis .osobnosti

Milý Marián Kotleba, keďže si sa už dostal tak ďaleko, ako si sa dostal, a hrozí, že sa dostaneš ešte ďalej, mám k Tebe pár prosieb. Ako občan, aktivista a rojko, dievča, čo navštívilo vyše sto slovenských rómskych osád, pobývalo v chyži s Rómami a delilo sa s nimi o smútky i radosti, mám pre Teba pár informácií, ktoré ty nemáš, pretože si za nimi nikdy neprišiel v mieri.

Z tvojich rečí vyplýva že si vážiš život občana, rodinu a základné hodnoty. Keď ťa Bystričania naozaj zvolia, prosím, mysli na svoje hodnoty pri vykonávaní aktivít, ktoré považuješ za svoje povinnosti. Na miestach, ktoré budeš, či už obrazne, alebo doslovne, polievať benzínom, je niekoľko veľmi čestných, tradičných občanov a poctivých rodín. Viem, že tomu neveríš, ale je to tak. Keby si k nim niekedy prišiel beż megafónu, možno by ťa pozvali na kávu a dostal by si sa k nim bližšie. Ver, že tieto poctivé a milujúce rodiny v rómskych osadách existujú a život majú ťažší ako akékoľvek iné rodiny na Slovensku. Keď budeš vymýšľať spôsoby, ako ich udupať, prosím, mysli na deti. Tie za nič nemôžu, a aj keď si myslíš, že z nich nič rozumné nevyrastie, môžeš sa mýliť. Môže z niektorého z nich vyrásť človek, ktorého keď neudupeš, otvorí sa mu cesta v tom, aby pomohol všetkým Rómom na Slovensku – a tým aj celej spoločnosti. Niekto, kto nebude ani úžerník, ani „vychcálek”, ani extrémista, niekto kto bude mať morálnu hodnotu a rešpekt. Ak chceš vo svojej branži dlho vydržať, tohto niekoho budeš potrebovať. Ja verím, že je na ceste. Potrebuje priestor, cestu k dobrému vzdelaniu a pochopenie väčšiny. Potrebuje otvorené dvere.
Ľudia ťa zvolili najmä z dvoch dôvodov: Po prvé preto, že mali zlý výber, a niekedy sa rozdiel medzi väčším a menším zlom naozaj zdá nepodstatný, a po druhé preto, že rómska politika na Slovensku stojí fakt za hovno. Prišiel si do toho v správnom čase. „Riešenia” sú krátkozraké, hlúpe a kruté zároveň. A keďže súčasnosť skutočné riešenia neposkytuje, ľudia hrajú lotériu. Možno tento nácko to dokáže. Okrem tých „vychcaných” politikov, ktorých tu máme, je tu ešte jeden väčší problém, o ktorom Ti musím povedať: Riešenie rómskej problematiky neexistuje. Prosto nie je. Je to nadlho, ale museli by sme najprv definovať slovo problematika a je možné, že by sme narazili na jej absenciu v danej veci.
Bojím sa ťa. Máš chlad v očiach. Myslím, že si schopný urobiť aj veľmi kruté veci. Nebojím sa ťa natoľko, aby som sa ťa nepokúsila nakopať do gulí, keby som videla, ako niekomu ubližuješ, ale aj tak vedz, že z Teba ide strach. Nie na Rómov. Na nás, bielych. Je viac ľudí, ktorých strasie, keď vidia tvoju fotku. Budiť strach dáva človeku pocit moci, ale vedz, že toto nie je moc. Nie je to skutočný rešpekt. Je to vezenie sa na vlne v tomto čase a v tomto priestore.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite