Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Oswald, večná záhada

.časopis .profil

V USA si pripomínajú 50. výročie atentátu na Johna Fitzgeralda Kennedyho. Zaujímavé, no zdá sa, že JFK, stokrát zanalyzovaný a rozobratý, dnes zaujíma ľudí menej ako jeho vrah. LHO je totiž na rozdiel od JFK stále záhada.

Kto bol Lee Harvey Oswald, prečo (a či vôbec) urobil to, čo urobil? Túto otázku skúma množstvo internetových stránok, správ, filmov a kníh. V októbri k nim pribudla zaujímavá publikácia The Interloper. Lee Harvey Oswald Inside the Soviet Union od Petra Savodnika. National Geographic Channel zase chystá dvojhodinový film Killing Kennedy, založený na faktoch a dokumentoch, v ktorom budú účinkovať známi herci.
Názory na atentát sa stále rôznia. Nie všetci sú presvedčení, že Oswald skutočne Kennedyho zabil. Aj tí, ktorí v to veria, sa ešte delia na niekoľko podskupín. Časť sa nazdáva, že konal sám a z vlastného popudu. Iní tvrdia, že Oswald poslúchol rozkaz z vyšších miest. V tejto súvislosti sa spomína CIA, viceprezident Lyndon Johnson, prípadne zahraničie – Kuba a Sovietsky zväz. Podľa iných zdrojov si Kennedyho smrť objednali vplyvní mafiáni.
Či už bol Lee Harvey Oswald osamelý vyšinutý atentátnik, vykonávateľ rozkazu, alebo obetný baránok, jeho životný príbeh a povaha sú ideálnou živnou pôdou pre bizarné teórie.

.zvláštna matka
Narodil sa v New Orleanse ako tretí syn svojej matky Marguerite, ktorej životná situácia bola všetko, len nie usporiadaná. Prvého syna mala s manželom Edwardom Picom, s ktorým sa však rozišla ešte pred pôrodom. Znovu sa vydala, vzala si Roberta Edwarda Leeho Oswalda, tiež čerstvo rozvedeného. Porodila mu syna Roberta a opäť otehotnela. Lee Harvey Oswald prišiel na svet dva mesiace po smrti svojho otca.
Marguerite Oswaldová mala povesť škriepnej, vypočítavej a sebeckej ženy. Lee ešte nezavŕšil tri roky, keď synov poslala do detského domova. Dvaja tam zostali, Leeho však pre nízky vek odmietli, tak ho zverila najskôr príbuzným a susedom. Len čo oslávil tretie narodeniny, poslala ho za bratmi a v domove zostal do roku 1944.
Marguerite sa znovu vydala a deti vzala k sebe, no ešte aspoň raz sa ich pokúsila poslať do domova. Starší synovia skončili vo vojenskej akadémii v Mississippi, najmladší Lee zostal doma a sťahoval sa s rodičmi z jedného miesta na druhé. Tretie manželstvo Marguerite sa skončilo rozvodom.
Lee bol na základnej škole problémový žiak. Záškolák, výtržník, trpel prehnanými predstavami o vlastnej dôležitosti. Ako tínedžera ho zaujal socializmus, študoval marxistickú filozofiu a kontaktoval sa s Americkou socialistickou stranou. V šestnástich rokoch odišiel zo školy. V sedemnástich sa podľa vzoru brata Roberta prihlásil do námornej pechoty. V roku 1958 stál pred vojenským súdom za ilegálne držanie zbrane, potom za napadnutie veliteľa. Počas služby na Taiwane sa nervovo zrútil a liečili ho v Japonsku. O prepustenie z armády požiadal v roku 1959 a začal pripravovať svoju cestu do Sovietskeho zväzu.

.útek do Sovietskeho zväzu
Šestnásteho októbra 1959 prišiel Lee Harvey Oswald ako turista do Moskvy. Stretol sa s mužom, ktorý zrejme pracoval pre KGB. Prejavil záujem zostať v ZSSR, a keď ho úrady upozornili, že jeho sovietske vízum čoskoro vyprší, demonštratívne sa pokúsil o samovraždu. Odviezli ho na psychiatriu. Po prepustení z liečby požiadal o sovietske občianstvo a na americké veľvyslanectvo poslal list so žiadosťou o zrušenie toho amerického.
Poslali ho do bieloruskej metropoly Minsk a dostal prácu pri montáži rozhlasových a televíznych prijímačov. V Minsku bol ako Američan celebritou a nemal núdzu o pozornosť. Po čase sa však začal nudiť a už vtedy uvažoval o návrate do USA. Na čas sa jeho plány odložili, lebo sa zoznámil s krásnou 19-ročnou študentkou farmácie Marinou. Netrvalo dlho a mladý pár čakal dieťa. Nasledovala rýchla svadba, Marina porodila dcérku. To sa už Lee jednoznačne rozhodol pre návrat. Realita v Sovietskom zväze nepripomínala jeho sny o socialistickom raji.

.návrat do USA
Ak čakal, že vlasť ho privíta ako strateného syna, prerátal sa. Mal v pláne, že svoje „neoceniteľné skúsenosti“ s každodennou realitou v Sovietskom zväze vymení za pohodlné živobytie. Chcel písať knihu, prípadne spolupracovať s vládou. No čakalo ho ťažké hľadanie práce, nutnosť živiť rodinu a pramálo vzrušujúca existencia človeka so základným vzdelaním. Kontaktoval sa s proticastrovskými kruhmi, ale aj s antikomunistickými ruskými emigrantmi. Marinu ponižoval, hanbil sa za ňu a nechcel ju učiť po anglicky. Manželstvo sa napriek narodeniu druhej dcérky rozpadalo. Marina sa s deťmi odsťahovala k priateľke, kde našla materiálnu aj psychickú podporu. K Leeovi sa už vrátiť nechcela.
Lee ráno 22. novembra vstal z postele a nechal manželke 187 dolárov v bankovkách aj svoju obrúčku, ktorú kúpil ešte v Minsku. Podľa oficiálnej verzie udalostí vzal z garáže pušku, ktorú si už predtým objednal z katalógu. Odviezol sa do skladu učebníc v Dallase, kde pracoval. Z okna tej budovy, tvrdí oficiálna správa Warrenovej vyšetrovacej komisie, v ten novembrový deň Lee Harvey Oswald zastrelil prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Onedlho po zatknutí aj jeho život ukončila guľka vraha. Oswalda zastrelil Jack Ruby, majiteľ nočného klubu, priateľ mafiánov a fanúšik nebohého prezidenta (inak ďalšia bizarná postava v tomto tragickom a miestami ťažko uveriteľnom príbehu).
Obrúčku po Leeovi  Marina našla v čajovej šálke a teraz v októbri, po polstoročí, ju predala na dražbe za 90-tisíc dolárov. Je presvedčená, že jej muž prezidenta nezabil, a spolu s ňou si to myslia mnohí konšpirační teoretici.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite