Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na cestách s Tomášom Bellom

.tomáš Bella .časopis .týždeň vo svete

Cestovateľ Ľudo Jambrich mi kedysi vysvetlil, že je zásadný rozdiel medzi cestovateľskými zážitkami, ak idete sám, v dvojici či vo väčšej skupine. Dvojica je najprirodzenejšia jednotka a dvojicu cestovateľov opačného pohlavia vníma okolie najpriateľskejšie. Pri stopovaní vám zastavia ako prvým a ľudia sa na vás budú najviac usmievať, lebo budú mať pocit, že o vás už niečo vedia: ste, skrátka, romantická dvojica na romantickom výlete. Je jedno, či je to pravda, a ak náhodou nie je, aj tak vás rýchlo prestane baviť to vysvetľovať. Ľahko sa dáte do kontaktu s miestnymi, ale ktokoľvek miestny predsa len začne byť v určitom momente trochu „navyše“.

Boris Filan zasa hovorí, že veľké národy ako Rusi a Američania majú problém, že kdekoľvek si sadnú, tam je Rusko (Amerika). Aj dostatočný počet Slovákov (traja) však už bez problémov kdekoľvek vytvorí slovenské veľvyslanectvo: možno si to fantasticky užijete a presne takú dovolenku najviac potrebujete, ale nebude to typ dovolenky, kde sa veľa dozviete o krajine a o jej ľuďoch. Vždy totiž bude vo vašej partii niekto, kto má to, čo potrebujete požičať, a vie, kadiaľ ďalej ísť, aby ste nemuseli zastavovať okoloidúcich alebo búchať niekomu na dvere.
Ak cestujete sám, ste odkázaný na miestnych a budete s nimi v kontakte, či sa vám to páči, alebo nie. A či sa vám to páči, alebo nie, celkovo menej hodín dňa strávite rozprávaním (rozhodne sa nebudete mať s kým rozprávať o problémoch doma v práci) a viac pozeraním okolo seba a premýšľaním.
Špeciálnou kategóriou je cestovanie s ľuďmi, ktorých ste práve náhodou stretli. Stopujúc na škótskej vysočine som narazil na českú stopárku a keď začalo liať, jediný prístrešok, ktorý sme narýchlo našli, bol malý opustený bitúnok. Noc sme tam prečkali na zemi s hákmi na mäso, kývajúcimi sa nám nad hlavami. Sú predsa len situácie, keď človek potrebuje spoločnosť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite