Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Naostro v NYC

.anabela Žigová .časopis .týždeň vo svete

Ráno vchádzame 15-miestnym autom do Central Parku. Malý štáb si vykladá techniku. Fotograf s nákazlivým optimizmom cvaká fotky, a to ešte ani nemal kávu. Segment, ktorý sa natáča v New Yorku, robím narýchlo pre schopného slovenského producenta. Všímam si, žepracuje rovnako efektívne ako Newyorčania. Tiež si všímam, že túto jeseň sa v New Yorku zrýchlil čas.

Nestíham ani zanalyzovať, či to súvisí s ekonomikou, pretože pri nás zastavuje hliadka a prízvukuje, že na povolení nemáme vjazd autom do parku. Našťastie sme medzičasom vyložili techniku. Tak sa s tým úsmevom,  ktorý som chytila od fotografa, slušne ospravedlním a bežím na lokáciu. Dlhý deň sa končí v Chelsea, pri umyvárni áut zháňame taxík na pár záberov za volantom. Nie je to síce jednoduché, ale nakoniec sa podarí. Aj s bonusom: vedľa sú známe newyorské galérie a práve sa tam objavil ďalší Banksyho neohlásený graffiti art. Náš režisér sa stráca v hlúčiku, aby si to užil.
Spomeniem si na inú art akciu, ďalej od najdrahších galérií: mladá umelkyňa doletela do USA s dvadsaťdolárovkou od babičky.Na imigračnom vysvitlo, že nemá víza. Spustila taký úprimný plač, že ju do NYC pustili. Každý, kto kedy americkými hranicami prechádzal, vie, že je to šialenstvo. V jej prípade jedna z najaktuálnejších foriem performance artu, neodvrátiteľnýakt, pretože ona do NYC musela prísť tvoriť, nemala vnútorne na výber. Má môj obdiv.
O dva dni cestujem metrom na skúšku do divadla. Režírujem scény z hier Rabínka a Holokaust, ktoré vznikli v Bratislave. Na 34. ulici sprievodca hlási, že na Times Square je policajné vyšetrovanie a máme vystúpiť o zastávku skôr. Jedna zastávka v New Yorku je asi šesť veľmi dlhých ulíc. Švihám peši a násobím si každú ulicu minútami. Blysne mi hlavou, že niekto chcel asi zase vyhodiť Times Square do vzduchu, ale viac sa tomu venovať nestíham. Ešte poslať oneskorenú narodeninovú esemesku. Nejde signál na telefóne, ba ani email...to bude asi tým vyšetrovaním... Do divadla dorazím načas a vydýchnem si. Je fajn žiť s pocitom, že sa to dá.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite