Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Česko-slovenský miliardár Andrej Babiš oznámil minulý týždeň v denníku New York Times, že by svoj ​​mediálny dom Mafra (vydáva MF Dnes, Lidové noviny alebo iDnes.cz) mohol dať na burzu a ponúknuť akcie zamestnancom. Kým sa ktokoľvek spamätal, prišla správa číslo 2: od januára bude šéfredaktorkou MF Dnes najslávnejšia česká investigatívna novinárka Sabina Slonková. Novopečeného politika zjavne prestalo baviť, ako mu stále predhadzujú Berlusconiho.

Babiš po letnom prevzatí koncernu Mafra a obrovskom úspechu v októbrových predčasných voľbách čelil vlne novinárskych odchodov. Zlý dojem potreboval prebiť veľkým menom. To sa mu podarilo: Sabina Slonkova do podniku vnáša ten druh kapitálu, ktorý Babišovi chýba najviac – reputáciu. Je to jediná česká novinárka, na ktorú si pre jej investigatívu najali nájomného vraha. (Len treba dodať B: Nikdy neriadila žiadnu redakciu, preslávila sa ako solitérka. Jej prednosti nie sú v literárnej kvalite alebo v analytickom vhľade či vtipe, ale v bezkonkurenčných kontaktoch na políciu a tajné služby.)
Vstup na burzu znie lákavo, americky... a bezradne. Ani Babiš teda nemá plán, čo si s klesajúcim mediálnym biznisom počať. Do predstavenstva vymenoval svojich krízových ​​manažérov, ktorí vedia šetriť na nájme a energiách (pri stretnutí s redakciou vzbudilo obveselenie, keď sa jeden z nich ukázal ako expert na „červené mäso“ z Kosteleckých uzenin), ale médiám nerozumejú. A burza nie je Babišov štýl: Svoje podniky riadi hierarchicky, bez otravných menšinových akcionárov.
Je to rovnaká improvizácia, akú teraz Babiš predvádza v koaličných rokovaniach s ČSSD a ľudovcami: Najprv chcel podporovať vládu z opozície, potom chcel byť ministrom financií, potom si to, vzhľadom na nutnosť predložiť lustračné osvedčenie, rozmyslel a navrhol nestraníkov... Program ANO je to, čo mal Babiš ráno na raňajky. Ohľadom médií však teraz na dlhší čas umlčal kritikov (vrátane autora týchto riadkov). A zo Sabiny Slonkovej urobil kanárika v bani novinárskej slobody.

Autor je právnik a novinár

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite