Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Filipíny po tajfúne Svet s úzkosťou sleduje dôsledky tajfúnu Haiyan, ktorý zasiahol Filipíny. Hoci vláda upozornila obyvateľov na jeho príchod (a hoci na Filipínach sa tajfúny vyskytujú pomerne často), Haiyan bol silnejší a zasiahol rozsiahlejšie územie, ako sa predpokladalo. Počet obetí sa rátal na tisícky, počiatočné správy o 10-tisíc mŕtvych sa nepotvrdili.

Krátko pred uzávierkou tohto čísla boli zverejnené odhady okolo 4-tisíc obetí. Niektoré mestá boli prakticky zrovnané so zemou. Ľudia, ktorí katastrofu prežili, zostali bez strechy nad hlavou, bez pitnej vody, bez jedla a liekov. V troskách sa rodili deti, prepukali choroby. Medzinárodnú pomoc Filipínam poskytla OSN aj EÚ, a takisto jednotlivé krajiny ako USA, Veľká Británia, Japonsko, Austrália či Spojené arabské emiráty. Problémy však nastali pri doručovaní zásob, ktoré pre rozličné logistické problémy prebiehalo veľmi pomaly. Najhoršie na tom boli vzdialené oblasti Filipín, kam prišli zásielky s potravinami a zdravotníckym materiálom až týždeň po tajfúne.
.mg

Čínske vedenie sľubuje reformy: zmiernenie politiky jedného dieťaťa, zrušenie pracovných táborov a zníženie počtu trestných činov, za ktoré sa udeľuje trest smrti. V pracovných táboroch sú stále väznené desiatky tisícov ľudí.
Bývalý britský minister vnútra David Blunkett upozornil, že ak sa rómski prisťahovalci, pochádzajúci zo Slovenska, neprispôsobia britskému spôsobu života, hrozia nepokoje. Jeho vyjadrenie podporil aj vicepremiér Nick Clegg.
Dohoda s Iránom o obmedzení jeho jadrového programu výmenou za úľavu od niektorých sankcií sa na rokovaniach v Ženeve napokon nedosiahla. Agentúra pre atómovú energiu však vo svojej správe uvádza, že za posledné tri mesiace Teherán aspoň spomalil expanziu svojho jadrového programu.
Obľúbenosť amerického prezidenta je na historickom minime. Päťdesiatdva percent Američanov mu podľa prieskumu nedôveruje. Až 3,5 milióna ľudí totiž prišlo o zdravotné poistenie, čo spôsobil zákon „Obamacare“, a mali by si kúpiť drahšie poistky. Tento počet pritom bude ešte rásť.

Osobnosť: Bill Clinton/
Americký exprezident patrí k tým, ktorí kritizujú Baracka Obamu za nešťastný začiatok programu Obamacare. Vyzval ho, aby umožnil Američanom ponechať si pôvodné zdravotné poistky, ako sľuboval. Obama im to napokon zrejme umožní – ale iba na jeden rok.

Antiosobnosť: Viktor Janukovyč/
Ukrajine hrozí, že si nadlho zatvorí dvere do Európskej únie. Šanca podpísať prístupovú dohodu by bola na summite EÚ o východnom partnerstve v Litve, ale to by prezident Viktor Janukovyč musel rozhodnúť o prepustení expremiérky Tymošenkovej. Prezident to dlhodobo odmieta.

Citát/
Bill Clinton: „Hoci je nutná zmena zákona, prezident by mal dodržať sľub, ktorý dala federálna vláda poistencom.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite