Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Županské voľby Už v prvom kole županských volieb uspeli traja kandidáti na županský post. Vo všetkých prípadoch išlo o politikov Smeru. V Trenčíne bude novým županom Jaroslav Baška, v Žiline tento post obhájil Juraj Blanár a v Prešove Peter Chudík. Najväčším prekvapením bol úspech Mariana Kotlebu v Banskej Bystrici, ktorý porazil Ľudovíta Kaníka a postúpil do druhého kola. V ňom sa stretne s kandidátom Smeru Vladimírom Maňkom.

V Košiciach postúpil do druhého kola Zdenko Trebuľa zo Smeru a kandidát KDS Rudolf Bauer. Druhé kolo bude aj v Trnave medzi súčasným županom Tiborom Mikušom a predsedom SMK Józsefom Berényim a tiež v Nitre medzi Milanom Belicom zo Smeru a pravicovým kandidátom Tomášom Galbavým. Post župana bude v druhom kole v Bratislave obhajovať aj Pavol Frešo proti Monike Flašíkovej-Beňovej. Pokiaľ ide o mandáty v župných zastupiteľstvách, Smer ich získal 161, KDH 57, SMK 37, SDKÚ 31, Most 17, SaS 9, NOVA a SNS po 5.  Druhé kolo volieb v krajoch, kde neboli zvolení župani, sa uskutoční v sobotu.
.jm

Podpisy na podporu prezidentskej kandidatúry začal zbierať Pavol Hrušovský. Síce by mu stačili podpisy poslancov, ale chce získať aj občiansku podporu. V jeho petičnom výbore je aj Anton Srholec, Vladimír Krčméry či Rudolf Chmel.
Manipulovanie so zdravotnou dokumentáciou, ktoré sa dokázalo lekárke v Nitre, sa objavilo aj v Prešove. Riaditeľ prešovskej nemocnice, ktorý mal vec vysvetliť, omylom poslal mail, určený svojej hovorkyni, redaktorke Televízie Markíza. Z neho vyplynulo, že sa chce z kauzy vyvliecť. Ministerka Zvolenská chce od riaditeľa Radoslava Čuhu vysvetlenie.
V Prešovskej fakultnej nemocnici riešia aj problém s lekármi, ktorí dali výpovede zo služieb. Takýmto spôsobom chcú prinútiť nemocnicu, aby dodržala povinnosť zvýšiť im od budúceho roka plat, ako to ukladá zákon.
Ústav pamäti národa plánoval oceniť historika Františka Vnuka za vedecký prínos v protikomunistickom odboji. Napokon si udelenie ceny ÚPN rozmyslel. Vnuk je vnímaný kontroverzne, keďže sa zastáva Jozefa Tisa a spochybňuje Povstanie.

Osobnosť: Milan Laluha/
V nedeľu 10. novembra zomrel vo veku nedožitých 83 rokov slovenský výtvarník a člen skupiny Galandovcov Milan Laluha. V jeho tvorbe sa opakoval motív spojený s obcou Dolná Mičiná, domy, tetky a krajinky, ktoré zobrazoval svojím typickým spôsobom.  

Antiosobnosť: Mikuláš Vareha/
Najvyšší súd SR zrušil rozsudok, ktorým Špecializovaný trestný súd odsúdil Varehu na nepodmienečný trest odňatia slobody za trestné činy skrátenia a neodvedenia daní a poistného. Medzi výhradami Najvyššieho súdu figurovalo konštatovanie, že niektoré dôkazy neboli vykonané v súlade so zákonom.    

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite