Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Antona Srholca

.anton Srholec .časopis .osobnosti

V slobodnom svete, v relatívnom blahobyte si pripomíname 24. výročie pádu komunistického režimu. Pokladáme za samozrejmé, že žijeme bez strachu a teroru. Len my starí pamätníci si spomíname, ako hrozné bolo celé minulé storočie. Storočie, v ktorom nám vyrástli Hitler a Stalin, nacizmus a komunizmus. Politické utópie, príčiny krvavých vojen a navyše studená vojna, v ktorej sa duchovne otrávili milióny ľudí. Za 40 rokov zmenil komunistický teror Slovensko nielen po stránke ekonomickej, ale najmä morálnej. Mnohí ľudí preto žijú ako vykorenení.

Viac ako 1 000 rokov našich predkov inšpirovala a posilňovala kresťanská viera. Komunistický režim, inšpirovaný marxistickou ideológiou, však označil vieru za tmárstvo a sám seba definoval a nasilu presadil za vedecký svetový názor, ktorý konečne prinesie raj na zemi. Najväčším nepriateľom tejto nebezpečnej utópie bola práve kresťanská viera. Podľa komunistov stačilo odstrániť tieto pozostatky starého sveta, aby nastala svetlá éra víťazného proletariátu.
Komunisti preto likvidovali kláštory, zatvárali kňazov. S biskupmi robili zastrašujúce procesy, zrušili náboženské médiá, tlač, rozhlas a nakladateľstvá, zhabali majetok, znárodnili polia, poštátnili cirkevné školy a zatvorili mnohé kostoly. Veriacich učiteľov a vychovávateľov pozatvárali alebo poslali do baní. Nezabúdajme na to.
No bola to aj slávna doba. Skúška viery zrodila tisíce statočných ľudí, ktorí boli prenasledovaní, prinášali veľké obete a umierali. Kvôli náboženskej výchove svojich detí boli vylúčení zo štátnej služby, ich deti nesmeli študovať a doživotne boli odsúdené na manuálnu prácu. Väznice boli ako veľké kláštory, kde sa väzni modlili a menili svoj život k dobrému. V 20. storočí sa na Slovensku uskutočnilo to, čo povedal Tertulián o prvých kresťanoch: „Krv mučeníkov sa stala semenom nových kresťanov.“ Viera a demokracia na Slovensku je zaplatená statočným svedectvom tisícov ľudí.
Napriek súčasnej únave, demokracia je dobré zriadenie. Je našou úlohou, aby sme ju strážili.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite