Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Tak už aj Dracula vytiahol do boja proti liberalizmu a globálnemu korporátnemu kapitalizmu? Už to pomaly začína vyzerať, že nenájdeme nikoho, kto by bol ešte za. Čo si budeme navrávať, Dracula je popkultúrny folklór, postava vycicaná do sucha, tých podôb, čo sa v nich objavil, je nepočítane. Vždy zostáva upírom, tento atribút sa mu asi odobrať nedá, ale inak si s ním robí kto chce čo chce.

Chvíľu to vyzeralo, že upírske témy sú tak trocha na ústupe, minimálne v mainstreame sa s Twillightom po upíroch akoby zavrela voda, ak teda nerátame Upírske denníky a ďalšie podobné tínedžerské deriváty, ktoré viac riešia vzťahy ako poctivú upírčinu, ale je pravda je, že niečo nové s upírom v hlavnej úlohe sa na trhu objavuje takmer každý týždeň. Či románová sága – tam sú toho skutočne haldy, alebo komiks, ktorý sa snaží upírom vrátiť dôstojnosť (Americký upír) a najnovšie sa na ihrisko vracia upír najväčší, najklasickejší – Dracula.
V ambicióznom rovnomennom seriáli televízie NBC znovu povstal, aby... Veď toto. Načo povstal?
Prvé dve epizódy ukázali, že tam, kde už by skutočne nikto nič nehľadal – v upírsko-draculovskom mýte, sa predsa len nájde ešte aspoň jediná kvapka nápaditej krvi. Bizarnej, až na únosnú hranicu, to iste, ale zaujímavej. Na ako dlho vystačí, uvidíme, vykročené má veľkolepo, epicky.  
Štedrá výprava, charizmatická hviezda a zároveň dobrý herec v hlavnej úlohe Jonathan Rhys Meyers (Tudorovci, Zamatová extáza) a samozrejme zápletka, ktorá zatiaľ prináša iba otázky a žiadne odpovede.
Dracula sa ide mstiť, kulisu mu robí atraktívne prostredie viktoriánskeho Londýna. Predstiera, že je Američan a vynálezca, vymyslel čosi fakt zásadné, čistý zdroj energie, ak jeho vynález funguje, a zdá sa že hej, urobí škrt cez rozpočet rodiacej sa naftárskej loby a dvadsiate storočie by mohlo byť celkom iné. Zelený anarchista, prišelec, odhodlaný zničiť sprisahanie mocných upírov, združených v sekte, odhodlanej podmaniť si svet. Stále pije krv, ale zlo je kdesi celkom inde. Mňamka.    

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite