Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA HRIANKOVAŤ: Nohy v teple bez elektriny a chémie
Poľovníci, rybári či trhovníci dobre poznajú, čo je to premrznúť v zime od nôh, a preto popri poriadnych teplých topánkach a ponožkách používajú aj rôzne vyhrievacie vložky do topánok, Ak sú napájané elektricky, zväčša k nim treba mať nabíjačku a pamätať vopred na dobíjanie, či rovno nosiť všade so sebou baterky. Existujú aj jednorazové vložky, ktoré na pár hodín hrejú vďaka chemickej reakcii. Tretie riešenie vyzerá najpraktickejšie – toasty feet sú vložky do topánok, vyrobené z aerogélového materiálu, ktorý údajne používa NASA pre kozmonautov. Nejde o žiadne vyhrievanie, ale len o dokonalú izoláciu nôh od vonkajšej teploty, takže nohy sa dotýkajú podložky, ktorá má v zime či v lete okolo 22°C. Za každý stupeň zaplatíte jeden dolár, cena jedného páru je okolo 22 dolárov.

TREBA SA UVOĽNIŤ: Spodná bielizeň pre problémy s vetrami
Je to taká delikátna téma, ale jej riešenie môže priniesť úľavu mnohým ľuďom trpiacim rôznymi závažnými tráviacimi poruchami,  ako sú syndróm dráždivého čreva, zápal žalúdka, Crohnova choroba, dispepsia či kolitída, ktoré sú sprevádzané nevábne voňajúcimi vetrami. Britský diazjnér Paul O'Leary vymyslel spodnú bielizeň pre mužov, ženy i deti, ktorá spoľahlivo absorbuje pachy v špeciálnej uhlíkovej medzivrstve, našitej na zadný diel. V britských médiách sa o bielizni Shreddies dosť diskutovalo, vo viacerých reláciách robili testy na živých figurantoch a zdá sa, že skutočne funguje. Bielizeň v roku 2009 získala ocenenie poradenskej Asociácie pre kontinenciu (ACA), má svoje distribučné kanály v Nemecku, Švajčiarsku a Rakúsku. Jeden kus stojí okolo 25 eur. Okrem bielizne na absorpciu vetrov ponúka výrobca aj bielizeň na problémy s inkontinenciou.

TREBA POPULARIZOVAŤ: Slovenská veda a technika bližšie k ľudu
Celý tento týždeň je zasvätený vede a technike a rôznym zaujímavým podujatiam po celom Slovensku, ktorých cieľom je popularizovať výsledky našej domácej vedy a výskumu, vzbudiť záujem mladých o štúdium vedeckých a technických disciplín. Na stránke tyzdenvedy.sk nájdete všetky podujatia, ktorými sa budú prezentovať jednotlivé slovenské vysoké školy aj ústavy Slovenskej akadémie vied. Bude aj odborná konferencia, aj formálne oceňovanie osobností, dôležitejšie je však to, že vedci sú ochotní vyjsť zo svojich veží a zblížiť sa s ľudom. Len náhodne zopár názvov podujatí: Predkovia obetovali bohom umelé sošky. Čo sa môžu roboty naučiť od mravcov? Kam smeruješ, podnikanie? Červíky okolo nás. Inspired by science. Etnofolk. Delenie materiálov energolúčovými technológiami. Les v skúmavke. Svedecvo starých máp. Nemusíš robiť nič, iba príď medzi nás. Tak neváhajte a príďte!

TREBA MAŤ PULITZERA: Novinárka Abigail Goldmanová na Slovensku
Abigail Goldmanová, držiteľka Pulitzerovej a Polkovej ceny, písala o zemetrasení v Northridge v roku 1994, o lesných požiaroch v Južnej Kalifornii, mafiánskych zločinoch, podieľala sa na ocenených článkoch The Wal-Mart Effect a Jav Wal-Mart. Ak si ju chcete vypočuť a diskutovať s ňou o tom, ako sa robí poctivá žurnalistika, môžete prísť 18. novembra do Kasární Kulturpark v Košiciach, alebo 20. novembra  do Auly Univerzity Komenského v Bratislave. Predtým sa však musíte bezplatne zaregistrovať na http://www.uniba.sk/goldman/. Počas svojej prednášky bude Goldmanová hľadať odpovede na otázky, ako novinári zápasia s hľadaním pravdy alebo ako tvoria správy, keď je úspech správ meraný počtom zobrazení článku na internete. Bratislavská prednáška sa dá navštíviť aj virtuálne na adrese http://www.nadaciatatrabanky.sk/pulitzer-prize-winner-lecture.

TREBA POZERAŤ: Nepohodlný neokázalý, nekomerčný a neústretový film
Režisér Brian De Palma patrí k najvýraznejším a zároveň najmenej doceneným tvorcom svojej generácie, pričom jeho posledné filmy sa do našej kinodistribúcie nedostávajú vôbec a nevychádzajú ani na DVD či Blu-ray. Tak sa potom môže stať, že nový De Palma si odbije slovenskú premiéru až tri roky po vzniku priamo v televízii. Aspoň, že tak. Redigované (Redacted, 2007) je drsný film, skvelý, ale krutý, maximálne politicky nekorektný, hoci vraj inšpirovaný skutočnými udalosťami. Odohráva sa v Iraku a vlastne zachytáva samopaš amerických vojakov, ktorým akoby pomaly dochádzalo, že tam skutočne už nemajú čo robiť. A tak „náhodou“ zabíjajú domácich civilov, nepohrdnú ani znásilnením. Redigované je nepohodlný film, neokázalý, nekomerčný, neústretový, film, čo nekladie otázky, ani neodpovedá, iba ukazuje. Nič, na čo by sme sa chceli dívať, preto je dôležité ho vidieť.  Piatok, 15. novembra, Dvojka, 22.00.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite