Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chlieb a hry cez tmavé dni

.mirka Gúčiková .časopis .lifestyle

Dážď, chlad a tma už po štvrtej nútia rodičov s deťmi tráviť viac času doma ako vonku. Aby tieto týždne neboli plné prázdninovej nudy či sledovania televízie, inšpirujte sa tipmi, ako si spraviť zo zimy doma zábavu.

Chlieb a hry cez tmavé dni profimedia Od narodenia vášho dieťaťa zostáva len 940 víkendov do času, kedy odíde na vysokú školu. Mali by ste preto zodpovedne zvážiť, ako ich využijete.

dni s deťmi sú dlhé, ale roky krátke,“ tvrdí pediater a autor kníh o rodičovstve Harley A. Rotbart na portáli parents.com. Ak si zrátame všetok čas, ktorý deti trávia mimo nás, zostáva nám znepokojujúco málo chvíľ, ktoré sú nám s nimi dopriate. Rotbart uvádza krásny príklad: „Je len 940 sobôt od narodenia dieťaťa, až kým nejde na vysokú školu. Znie to ako veľmi veľa, ale koľko ste ich už minuli? Ak má vaše dieťa päť rokov, 260 sobôt je preč. „Keď sa na to pozriete takto, je to len necelých 19 zimných týždňov do príchodu jari. A tie môžete buď pretrpieť s občasným radostným šantením v snehu – ak vôbec nasneží – alebo si ich užiť spolu s rodinou naplno bez ohľadu na počasie. Ak ste sa rozhodli pre možnosť B, pustite sa do toho ešte dnes!

dobrodružstvo rozprávania

Kedysi dávno, pred príchodom televízie, boli tmavé večery ideálnym časom na rozprávanie príbehov. Aj dnes je príchod zimy ideálna príležitosť, aby ste sa spolu s deťmi ponorili do fantastických príbehov a znovuobjavili obľúbené knihy z detstva. Deti budú vaše rozprávanie počúvať so zatajeným dychom, a to nielen kvôli rozprávkam samotným. Je to čas, keď majú vašu plnú pozornosť, keď sa sústredíte len na ne a na príbeh. Magazín Psychologies uvádza viacero tipov, ako deti do deja aktívne vtiahnuť: Diskutujte s nimi o príbehu, spýtajte sa, o čom bol, zlepšíte tak ich porozumenie textu. Nechajte ich vymyslieť nový koniec, mená postáv, nadprirodzené schopnosti, vyzvite deti, nech napodobnia hlas hrdinov. Ak dieťa vyžaduje stále tú istú rozprávku, hovorte ju zámerne zle a nechajte, aby vás opravovalo.

Zábavným podkladom k rozprávaniu príbehov spolu s dieťaťom sú obrázkové knihy Rostraut Susanne Bernerovej Potulky zimou, Potulky jeseňou, Leto, Jar, ktoré ilustrujú príbehy ľudí z mestečka počas jednotlivých ročných období. Batoľa si pomocou nich rozvíja slovnú zásobu, učí sa spoznávať predmety a osoby, orientovať sa v priestore, zlepšuje si koncentráciu. Predškolák sleduje príbehy a záhady, ktoré sa postupne odvíjajú a rozuzľujú, prežíva spolu s obyvateľmi mestečka miestne sezónne zvyky, obrázky ho podnecujú na rozprávanie o udalostiach.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite