Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Najbohatší Čech Petr Kellner a jeho slovenský šéf investícií Martin Štefunko patria do tej kategórie finančníkov, o ktorých sa hovorí, že ak skočia z okna, treba okamžite skočiť za nimi, pretože určite vedia, čo robia. Preto budí zvedavosť, prečo Kellnerova skupina PPF minulý týždeň kúpila za 2,5 miliardy eur (63,6 miliardy korún) českú Telefónicu O2, niekdajší monopolný Telecom.

Na tej správe sa mi páči, aká je nudná. Ako novinár v strednom veku si pamätám časy, keď Telecom vzbudzoval rozruch. Raz vláda vyslala do vedenia politikárov, raz vizionárov, raz fascinujúcich cvokov (ako bol slovenský manažérsky ekrazit Gabriel Berdár, ktorý vyhadzoval zamestnancov na hodinu, dvere otváral rozkopnutím a dokonca aj strieľal na ľudí, o ktorých si myslel, že ho napadli – ach, to boli časy...). Potom firmu v roku 2005 úplne sprivatizovala španielska Telefónica v rámci južansky veľkolepej expanzie a nastal pokoj. Je stovka firiem, pri ktorých poznám meno ich šéfa, ale tu už nie; je ním nejaký globalizovaný Španiel.
Niekdajší Telecom je dodnes kolos: 5 miliónov mobilov, 2,8 milióna pevných liniek, veľa nehnuteľností a techniky za 52 miliárd korún, minuloročný zisk 6,7 miliardy korún. (A ešte stále udržiava 15-tisíc verejných automatov; už len kvôli významu telefónnej búdky pre kinematografiu 20. storočia.) Je to bohatá, chladne technologická, stagnujúca firma. Aké šťastie tu môže hľadať Kellner?
Po prvé, PPF vie lacno nakupovať, dať do poriadku a draho predať: to urobila s Českou poisťovňou, s televíziou Nova aj so stávkovou spoločnosťou Sazka. A po druhé, Kellner má novú malú banku, ktorá sa programovo vymedzuje proti správaniu sa veľkých. Keby ju PPF prepojila s veľkým operátorom a zároveň vdýchla do Telecomu priateľskejšieho ducha, mohol by to byť zásah do čierneho.
Toto je zvláštna doba: západní investori sa sťahujú a ich akvizície preberajú českí a slovenskí boháči. Takže je čas skočiť z okna – a tým myslím prikúpiť si zopár akcií telekomunikácií.

Autor je právnik a novinár

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite