Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Obrna hrozí aj Európe V roku 1999 zo Sýrie vďaka očkovaniu prakticky vymizla detská obrna. Teraz, keď tu už tretí rok prebieha občianska vojna, však prestali fungovať očkovacie programy pre deti a táto vážna choroba sa objavila znovu – zrejme prenesená z Pakistanu. Najmenej desať detí v Sýrii ochrnulo a ohrozené sú stovky tisícov ďalších. „Treba konať,“ povedal k situácii Peter Crowley, ktorý v Unicef riadi boj proti detskej obrne.

Vírusová choroba ohrozuje najmä deti mladšie ako päť rokov, je vysoko infekčná a zasahuje nervový systém. Časť chorých nezvratne ochrnie, niektorí zomierajú. V odbornom časopise Lancet zverejnili vyjadrenie nemeckých lekárov, podľa ktorých sa môže detská obrna zo Sýrie preniesť aj do susedných regiónov. Európa je tiež v ohrození, lebo tam, kde bola detská obrna eliminovaná, sa deti očkujú mŕtvou vakcínou, ktorá je bezpečnejšia, ale v styku s aktívnym vírusom menej účinne chráni. OSN reagovala na správy o detskej obrne v Sýrii rozsiahlym očkovacím programom určeným pre Stredný východ.
.mg

Irán a USA spejú k prechodnej dohode o jadrovom programe, vyhlásil nový iránsky minister zahraničia Muhammad Džavad Zaríf počas dvojdňového stretnutia americkej a iránskej delegácie v Ženeve. Rokovalo sa o zmrazení častí nukleárneho programu a zrušení niektorých sankcií voči Iránu.
Jásir Arafat bol možno otrávený polóniom, tvrdia švajčiarski vedci. Testovaním zistili 18-násobne vyššiu ako normálnu hladinu polónia 210 v Arafatových pozostatkoch. Podľa Organizácie pre oslobodenie Palestíny je vinný zo smrti Arafata Izrael, podľa Arafatovej vdovy ho otrávil niekto z jeho spolupracovníkov.
Grécky minister financií Yannos Papantoniou a jeho manželka nezaplatili v rokoch 2000 až 2010 dane v hodnote 3 milióny eur. Manželom, ktorí vlastnili tajný účet vo Švajčiarsku, hrozí trestné stíhanie.
Barack Obama sa ospravedlnil Američanom, ktorí napriek jeho prísľubu, že si môžu ponechať svoje zdravotné poistky, o ne pre Obamacare prichádzajú. Jeho tím zvažuje legislatívnu nápravu tejto situácie.


Osobnosť: Sweetie/
Sweetie nie je skutočná, ale bojuje za skutočné deti. Toto virtuálne dievča, výsledok projektu holandskej charitatívnej organizácie Terre des Hommes, na internete identifikuje pedofilov. Po dva a pol mesiaci fungovania Sweetie „dolapila“  1 000 mužov, ktorí ju obťažovali cez internet.

Antiosobnosť: Mulla Fazlulláh/
Radikálny islamský kazateľ a bojovník za zavedenie islamského práva šaríja, ktorý nariadil zabitie Malaly Júsufzajovej a iné popravy v pakistanskom údolí Swat, sa stal vodcom pakistanskej odnože Talibanu. Už tak komplikovaná situácia v Pakistane sa zrejme ešte zhorší.

Citát/
Mulla Fazlulláh: „Ženy majú pracovať doma. Len v najnevyhnutnejšom prípade môžu vyjsť z domu, ale zahalené.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite