Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Odškodné pre Harabina Krajský súd potvrdil rozhodnutie Okresného súdu v Bratislave, podľa ktorého musí Generálna prokuratúra zaplatiť šéfovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi odškodné 150-tisíc eur za potvrdenie prepisu jeho telefonátu s Bakim Sadikim. Dôvodom sporu boli vyjadrenia Dobroslava Trnku, ktorými v roku 2008 potvrdil, že prepis telefonátu medzi Harabinom a Sadikim bol súčasťou dohľadového spisu.

Rozhodovanie na bratislavskom krajskom súde však vyvoláva otázniky. Keď okresný súd Harabinovi priznal odškodné prvý raz, krajský súd tento verdikt zrušil a vrátil to okresnému súdu na ďalšie pojednávanie. Ten opäť rozhodol rovnako a krajský súd jeho výrok tentoraz potvrdil. Bývalá sudkyňa Ľudmila Babjaková však upozornila na to, že o veci na krajskom súde rozhodoval iný senát, ako po prvý raz, čo je nezvyklé. S prideľovaním veci sa podľa nej na súde „podivuhodne šachovalo“.  Súd zmenu zdôvodnil tým, že pôvodný senát mal pre veľkú vyťaženosť „pozastavený nápad vecí“.
.jm

Úrad vlády si telefonicky preveroval ľudí, ktorí sa zapojili do hromadnej pripomienky, týkajúcej sa novely zákona o petičnom práve. Viacerých účastníkov petície to pobúrilo. „Úrad vlády konal v dobrej viere a jediným cieľom bolo overiť si, či sa osoby reálne stotožnili s obsahom hromadnej pripomienky,“ vysvetľoval Úrad vlády svoju nezvyčajnú aktivitu.
TV JOJ ohlásila zmeny vo vedení televízie, viacerí ľudia museli svoju funkciu opustiť. Do Jojky nastupuje Vladimír Mužík, ktorý predtým pôsobil ako šéf spravodajstva v Nove, ale aj ako šéfredaktor Nového času.
Štát vybral v septembri a v októbri na dani z pridanej hodnoty o 130 miliónov eur viac, ako plánoval. Lepší bol aj výber iných daní. Vláda zatiaľ nevie, prečo prišlo na jej účet za minulé dva mesiace viac eur, ako ukazovali prognózy.
Obchodná sieť s lacným textilom Kik musela po kontrole daniarov uzavrieť svoju predajňu, pretože používali nelegálnu pokladnicu. Daniari sa teraz k podobným tipom dostávajú najmä vďaka bločkovej lotérii.

Osobnosť: Tom Nicholson/
Na internete sa objavili nahrávky jeho telefonátov s bosom podsvetia Piťom. Nicholson je presvedčený, že ho chce niekto zdiskreditovať. Minister Kaliňák tvrdí, že únik nahrávok preverí, keďže novinára odpočúvala polícia v súvislosti s vraždou Ernesta Valka.

Antiosobnosť: Jaromír Ruda/
Špecializovaný trestný súd odsúdil bývalého šéfa Slovenského deaflympijského výboru na 14,5 roka väzenia. Ruda totiž spreneveril 12 miliónov eur, ktoré boli určené na olympiádu pre sluchovo postihnutých športovcov. Proti rozsudku sa neodvolal.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite