Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dve meny

.yoani Sánchez .časopis .klub

Predtým, než odíde domov, sedí a počíta mince. Má 55 centov v konvertibilných pesos. Je to ekvivalent celodennej práce, niečo, čo sa zmestí do rohu jej vrecka. Vie, čo si za tie peniaze ide kúpiť. To isté, čo vždy. Môže si dovoliť dva kuracie bujóny a kocku mydla. Osem hodín práce má hodnotu dochutenia ryže a trochy peny v kúpeľni. Táto žena patrí do Kuby, ktorá stále počíta ceny v národnej mene – kubánske peso – je to časť krajiny, ktorá nedostáva žiadne náhrady, nemá žiadne špeciálne privilégiá, nemá rodinu v cudzine, žiadny biznis doma, nič, čo sa skrýva pod pultom.

Predtým, než príde k obchodu, kde si kúpi dve kocky Maggi, sa zastaví a pozerá na mužov, ktorí popíjajú pivo pred snack barom. Každá jedna plechovka toho, čo pijú, stojí toľko, čo ona zarobí za dva dni. V bare je napriek tomu plno, páry a skupinky mužov sa nahlas rozprávajú, pijú, niektorí dokonca jedia. Je to iná Kuba, tá s tvrdou menou, s rodinou za hranicami, s vlastným biznisom alebo nelegálnym zdrojom príjmov tu doma. Priepasť medzi týmito dvoma Kubami je veľká, rozdiely sú také obrovské, až sa zdá, že existujú paralelne a nemôžu sa nikdy stretnúť. Majú svoje vlastné obavy, svoje vlastné sny.
Keď bolo minulý týždeň oznámené, že krajina sa pripravuje na odstránenie systému s duálnymi menami, dve Kuby reagovali absolútne odlišne.  Tá Kuba, ktorá žije iba zo svojich úbohých miezd, mala pocit, že sa blíži koniec jednej nespravodlivosti. To sú tí, ktorí si nemôžu dovoliť fotku, keď oslavujú narodeniny, nemajú na zaplatenie kolektívneho taxíka a o cestovaní ani nesnívajú. Proces, každý proces, ktorý povedie k spojeniu dvoch mien, pre nich znamená nádej. Pre nich nemôže byť nič horšie ako to, čo je dnes. Druhá Kuba, ktorá myslí v konvertibilných pesos, prijala správu s veľkým podozrením. Ako sa zmení kurz voči euru alebo doláru? Ako veľmi poznačí ich kúpnu silu devalvácia? Mysleli pragmaticky.
Dvadsať rokov monetárnej schizofrénie vytvorilo dve hemisféry, dva svety. Uvidíme, či jednoduché vymenenie bankoviek môže tieto dva svety aspoň trochu priblížiť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite