Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Niečo medzi zázrakom a šialenstvom

.jim Colton .časopis .médiá

Hovorí sa, že fotografia je veľmi výrečná aj bez slov. Tak ako matematika a hudba, aj fotografia je skutočne univerzálny jazyk. Chápu a vnímajú ju všetci tí, čo sa na ňu pozerajú, bez ohľadu na to, na ktorom kontinente sa nachádzajú. v malej stredoeurópskej krajine, ktorá sa nazýva Slovensko, zaznieva hlas fotografie veľmi silno a zreteľne v časopise .týždeň. Slovensko, veľké ako polovica amerického štátu Indiana, má len 5,4 milióna obyvateľov. K tomuto publiku a tiež k Slovákom v zahraničí sa obracia .týždeň už od roku 2004.

Dôraz tohto časopisu na vizuálnu stránku si všimli aj tu v USA, kde získal ocenenia vo viacerých najväčších fotografických súťažiach. Keď oznamovali výsledky, mnohí fotožurnalisti (vrátane autora tohto článku) sa pýtali: „Čo je to vlastne ten .týždeň?“
Okrem toho, že .týždeň publikuje pozoruhodné obrazové materiály z celého sveta, úspešne dodáva medzinárodný uhol pohľadu príbehom a obrazom z Ameriky, takže jeho stránky už hostili diela mnohých amerických fotografov.
Hybnou silou za týmto spôsobom spracovania obrazov je kreatívny riaditeľ Róbert Csere, ktorý bol už trikrát vyhlásený za obrazového editora roka v svetovej súťaži Best of Photojournalism, organizovanej asociáciou amerických vizuálnych žurnalistov NPPA, a získal aj ocenenia v najstaršej fotožurnalistickej súťaži na svete Pictures of the Year International.
Róbert Csere sa narodil v roku 1970 maďarským rodičom v Československu. Študoval na slovenskom vojenskom gymnáziu a na českej vojenskej akadémii a pracoval ako sadzač, grafický redaktor a dizajnér, ako aj art director, kým nezačal robiť kreatívneho riaditeľa pre časopis .týždeň. „Vydávanie seriózneho tlačeného časopisu na Slovensku je niečo medzi zázrakom a šialenstvom!“ hovorí v rozhovore pre NPPA tento dynamický, oduševnený a často vtipný človek.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite