Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na cestách s Tomášom Bellom

.tomáš Bella .časopis .týždeň vo svete

Väčšinou platí, že čím viac cestujete, tým máte menší kufor. Po prvé, kto cestuje častejšie, vie sa lepšie zbaliť: tričká a nohavice napríklad neskladá, ale zroluje. Napodiv zaberú menej miesta a nepokrčia sa. Po druhé, skúsenejší cestovateľ vie, čo nemá kupovať, lebo to nájde na mieste. Prakticky každý hotel bude mať na izbe mydlo, šampón a uterák: takmer žiadny nebude mať zubnú kefku a pastu (ale ak si nezoberiete ani tie, budú ich mať na recepcii).

Vyššou úrovňou sofistikovanosti je nenosiť si napríklad ani nabíjačku na mobil, lebo tých majú tiež v hoteloch dosť a stačí si ich vypýtať, hostia ich totiž zabúdajú na izbách. To isté väčšinou platí o adaptéroch do zásuviek, ak ste napríklad v Británii alebo v Amerike. Vo väčšine ázijských krajín si oblečenie kúpite tak lacno, že sa neoplatí ho nosiť, a napríklad pri cestách do Ameriky si vždy beriem len minimum tričiek a ponožiek, kúpite ich na každom rohu a zo záhadného dôvodu sú dramaticky lacnejšie aj kvalitnejšie. (Treťou takouto americkou špecialitou sú samotné kufre a tašky.)
Po tretie, každý, kto cestuje často, nosí len toľko vecí, aby sa zmestil do príručnej batožiny a nemusel si batožinu podávať na letisku. Aerolinky strácajú okolo 5 kufrov na tisíc pasažierov (z každého plného lietadla v priemere jeden), takže by ste v kufri aj tak nemali mať nič iné než to, čo naozaj potrebujete. Najmä však príručnou batožinou šetríte čas, ktorý by ste strávili čakaním na kufre – na veľkých letiskách pokojne pol hodinu alebo viac. Je jediný moment, keď je podaná batožina výhodná: ak sa stratíte na letisku alebo podľahnete nakupovacej duty-free mánii a meškáte na odlet. Ak vtedy máte už batožinu podanú a naloženú do lietadla, lietadlo nemôže len tak odletieť bez vás (čo ak by v batožine bola bomba!) – museli by ho najskôr znova otvoriť, nájsť váš kufor a vyložiť ho. Namiesto toho vás teda budú radšej relatívne dlho a veľmi zúfalo po letisku vyvolávať. Keď nad tým rozmýšľam, tak ako najracionálnejšie riešenie sa vlastne javí podať si ako batožinu kufor – ale nechať ho prázdny.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite