Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Prvý cieľ splnený Inšpektori z Organizácie pre zákaz chemických zbraní nemali kedy oslavovať svoju Nobelovu cenu za mier. Stále ich zamestnáva práca na znefunkčnení sýrskych chemických zbraní, ktorú vykonávajú v teréne uprostred konfliktu. Dňa 31. októbra, deň pred dohodnutým termínom, však splnili prvý cieľ: ohlásili zapečatenie zariadení na výrobu, miešanie a plnenie chemických zbraní, ktoré priznala vláda Bašára al-Assada.

Sýrsky viceminister zahraničia Faisal Mekdad pre BBC povedal, že sýrska vláda svoju povinnosť bez ťažkostí splnila. „Dúfam, že tí, ktorí nás vnímali negatívne, pochopia, že Sýria bola, je a vždy bude konštruktívny partner.“ Šéf terénnych operácií Organizácie povedal, že Assadov režim teraz nemôže produkovať žiadne nové chemické zbrane. Ešte však zostáva druhá časť úlohy – zničenie samotných chemických zbraní. Do polovice novembra sa Organizácia pre zákaz chemických zbraní a Sýria musia dohodnúť na podrobnostiach plánu ich deštrukcie. Do polovice budúceho roka má potom zničenie prebehnúť.
.mg

Španielsko zaznamenalo po dvoch rokoch prvý kvartálny rast ekonomiky, o 0,1 percenta. Recesia sa teda končí.
Obamacare má problémy. Niektorým poistencom zo zákona zaniknú platné poistky a musia kúpiť v rámci Obamacare nové, drahšie, hoci prezident sľúbil Američanom, že si môžu ponechať svoje súčasné poistky, ak chcú.
Turecko zrušilo zákaz šatiek pre ženy v štátnej správe, platný od vzniku sekulárnej republiky, a štyri poslankyne strany AKP prišli vzápätí do parlamentu v šatkách. Sekularisti protestujú, premiér Erdogan hovorí o návrate do normálu.
Nestíhajte Saakašviliho, žiada Európska únia Gruzínsko. Politické problémy treba riešiť politickými metódami, nie na súdoch, upozornil šéf Európskej komisie Barroso pred summitom EÚ. Saakašvili, ktorý končí prezidentské obdobie, tvrdí, že súčasný premiér sa mu vyhráža väzbou.
Iba polovica Ukrajincov podporuje asociačnú dohodu svojej krajiny s EÚ. Od júla podpora klesla o 5 percentuálnych bodov. Colnú úniu s Ruskom podporuje 48 percent ľudí.

Osobnosť: Angela Merkelová
Časopis Forbes vyhlásil nemeckú kancelárku za najmocnejšiu ženu sveta. Za ňou nasleduje americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová, tretia v rebríčku je brazílska prezidentka Dilma Rouseff. Angela Merkelová má zatiaľ starosti najmä so stále nezavŕšeným formovaním vlády.

Antiosobnosť: Nuon Čea
Bývalého lídra kambodžských Červených Kmérov viní medzinárodný tribunál zo spáchania genocídy. On stále tvrdí, že len bránil územie svojej vlasti pred zahraničnou inváziou. V Kambodži za vlády Červených Kmérov zahynulo v rokoch 1975 – 1979 až 1,7 milióna ľudí.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite