Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Keď sa povie nemecký zmysel pre humor, je to, ako keby sa povedalo česká štedrosť, ruská abstinencia či slovenská irónia. Nejde o úplný nezmysel, ale kultúrne stereotypy nám velia, aby sme boli minimálne obozretní. Lebo niečo na tom asi bude. Niežeby sa Nemci nevedeli smiať, Česi nepozerať na ceny, Rusi nepiť a Slováci nerozumeli, ale nebudú to ich najsilnejšie stránky. Nemcom veľmi do smiechu nie je, a ak áno, je to taký stoický smiech, odmeraný, blahosklonný, smiech, ktorý je výrazom poznania, že sa niet veľmi čomu smiať.

Máločo to aktuálne dokazuje tak presvedčivo, ako debutový román Timura Vermesa Er Ist Wieder Da (v češtine Už je tady zas, Argo 2013), o ktorom, počítam, sa bude ešte veľa vravieť. A bude film a knižka, ktorá je v Nemecku dlhodobým bestsellerom, obsadzuje nemecké literárne rebríčky a už sa prekladá, alebo bola preložená do tridsiatich piatich jazykov. Masy sa budú masírovať, aby ju čítali a budú diskusné relácie v telke a vôbec, zarezonuje tá knižka. Akoby aj nie, veď je o Hitlerovi a najmä o svete, ktorý, aspoň sa zdá, je už v takej kondícii, že Hitler je v ňom už iba komediálnou figúrou.
Hitler nespáchal samovraždu, iba zaspal, aby sa v roku 2011 prebudil a skúsil dokončiť, čo sa mu nepodarilo. Voľakedy by to bolo sci-fi, dnes prudký mainstream. Vermes sa na Nemecko a vôbec, na Európu, ktorá akosi zápasí sama so sebou a nevie veľmi, čo si počať, díva očami Vodcu, ktorý sa síce nijako nezmenil, ale to mu nebráni, aby sa pomerne rýchlo nezorientoval a nezačal znova svoju misiu. A je to vtipné, tak veľmi vtipné, že človeku len pomaly dochádza, že smiať sa vôbec nie je namieste. Lebo demagógii už sa dávno tak veľmi dobre nevodilo, ako sa jej vodí teraz, keď sa radi necháme uniesť stereotypmi s tým, že vlastne o nič nejde.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite