Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Voľby sú karnevalom pokrytectva

.časopis .týždeň vo svete

Rozhovor s

Rozhovor s vodcom radikálneho študentského hnutia Vetëvendosje (Sebaurčenie) Albinom Kurtim, ktorý je v súčasnosti v domácom väzení vo svojom byte v Prištine.


.prečo vás vlastne zatkli?
V dôsledku demonštrácie z februára 2007, pri ktorej zahraniční policajti zastrelili dvoch ľudí.

.ako sa žije v domácom väzení?
Podobne ako v ozajstnom. Vo väznici som mohol chodiť aspoň na čerstvý vzduch, tu som 24 hodín zavretý. Pri vchode strážia policajti. Jedlo a potrebné veci mi nakupuje brat a otec. Chodia za mnou návštevy, najmä zahraniční novinári a kolegovia z Vetëvendosje. Komunikujem so svetom cez e-maily.

.dokedy to ešte takto potrvá?
Mám domáce väzenie do 11. januára 2008.


.očakávate, že Kosovo bude vtedy už nezávislé?
Nebude nezávislé pred týmto dátumom ani po ňom. Cesta, po ktorej ide, je totiž zlá. Naše hnutie je zamerané na princípy, nie na ciele. Iba so správnou metódou môžeme byť nezávislí. Rokovaniami so Srbskom nezískame nikdy nezávislosť.

.prečo ste nezaložili politickú stranu, ale vediete študentské hnutie, ktoré sa nezúčastňuje politického procesu?
Uvediem metaforu. V cele väznice sa ma opýtali, či chcem spať hore alebo dole. Povedal som: chcem ísť von z väznice. Zasmiali sa. Civilnej správe OSN v Kosove (UNMIK) som povedal, že žiadame referendum o nezávislosti. Bránia sa tomu a núkajú nám iba „posteľ na spanie“. Hovorím im, že najprv potrebujeme štát a nezávislosť, až potom politický pluralizmus.

.rezolúcia OSN č. 1 244 však hovorí, že Kosovo je stále súčasťou Srbska. Nerešpektujete to?
Proces dezintegrácie bývalej Juhoslávie stále pokračuje. Medzinárodné právo hovorí o suverenite a teritoriálnej integrite štátu, hovorí však aj o práve na sebaurčenie. My si myslíme, že to druhé je dôležitejšie. Po 2. svetovej vojne takto vzniklo vo svete asi šesťdesiat nových štátov.

.čo si myslíte o týchto voľbách?
Je to taký karneval pokrytectva a mediokracie. Chystá sa silná vláda PDK a LDK, ktorá bude mať dostatok legitimity na to, aby podpísali dohodu so Srbskom, ktorá umožní vznik takzvanej federácie Kosova a Srbska alebo takzvanej asymetrickej konfederácie. Neprinesú teda nezávislosť, ale autonómiu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite