Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Boj o prežitie

.yoani Sánchez .časopis .klub

Nohavice ma prišité z dvoch vrstiev látky. Má tak dosť priestoru na to, aby mohol z továrne odnášať sušené mlieko. Doteraz nemal žiadny problém, ale z času na čas vymenia niekoho v stráži a on radšej niekoľko dní nič neprenáša. Práca v mliekarenskom komplexe nebola pre neho nikdy profesionálne zaujímavá, ale nemenil by ju za nič na svete. Za to, že je tam balič, si už mohol dovoliť všeličo. Oslavu pre svoju dcéru, novú strechu na dome, motorku, na ktorej jazdí po meste. Má prácu, ktorú mu závidia. Džob, na ktorý stačí šesť tried základnej školy, a predsa po ňom túžia akademici, experti, dokonca aj vedci. Je to totiž miesto, kde sa dá niečo ukradnúť.

Keď potrebujete prežiť, vynaliezavosť a nezákonnosť sú ako sestry. Hadička stočená pod košeľou obsahuje alkohol vynášaný z destilérie. Zamestnanci, čo rolujú tabakové cigary, čakajú, kým sa odvráti kamera, a cigaru bleskovo skryjú pod stolom. Pekári pridajú trochu viac kvasiniek, aby na ceste ušetrili trochu múky. Upratovačky si dokážu odliať trošku z každej tuby čistiaceho prášku, farmári pridajú do každého vreca pár kameňov, aby ušetrili trochu fazule. Kreativita, ako obrať štát a zákazníka je naším národným športom.
Nedávno som však počula neuveriteľný príbeh. Známy bol pri pôrode dieťaťa s veľmi nízkou hmotnosťou. Matka aj dieťa museli ostať v nemocnici, kým dieťa nepriberie aspoň pol kilogramu. Išlo to celé veľmi pomaly a matka túžila ísť domov. V kúpeľni nešla voda, jedlo bolo strašné a jej rodina musela každý deň podstupovať kus trápenia, aby jej nosili čistú bielizeň a jedlo. Moja známa sa pozrela, ako sa darí iným deťom s podváhou a zistila, že niektorým sa darí mimoriadne dobre, a najmä rýchlo. Posťažovala sa inej pacientke a tá sa rozosmiala: „Aká si len hlúpa, čo nevieš, že sestričky majú hmotnosť na predaj?“ Žena v bielom plášti, ktorá každé ráno prechádzala chodbou, brala peniaze za to, ako dieťa odvážila. Predávala neexistujúce gramy. Po tomto príbehu ma už neprekvapí nič.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite