Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týžden Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

V Česku nikdy nebola taká veľká nespokojnosť s politikou – vládne tu ohromujúco blbá nálada, vyhlásil udivený korešpondent denníka Die Welt. Symbol predvolebného týždňa vytvoril sochár David Černý, keď postavil proti Pražskému hradu obrovský vztýčený prostredník. Je tu čudné ovzdušie permanentnej svätej nasr...denosti. Iróniou osudu pritom česká –aj slovenská – spoločnosť zažíva svoj ​​šťastný vek.

1) Žijeme dlhšie – my Česi, vy Slováci. Nádej dožitia vzrástla podľa údajov Svetovej banky medzi rokmi 1990 a 2011 v Česku zo 71,4 na 78 rokov (na Slovensku na 76 rokov), kým v takom Rusku zostala rovnaká – 69 rokov. Zároveň žijeme dlhšie zdraví. Máme 1 103 storočných; v roku 2050 ich bude okolo desaťtisíc.
2) Veľmi ubudlo samovrážd. Najviac ich bolo na začiatku normalizácie, v roku 1970 išlo o 280 samovrážd na milión obyvateľov, do roku 1989 sa ich počet držal nad hranicou 200. Po  páde komunizmu počet samovrážd prudko klesol, v Česku na 128 (dáta Eurostatu za rok 2010). Na Slovensku bola miera samovrážd tradične ešte nižšia: v tom istom roku išlo o 108 samovrahov na milión obyvateľov.
3) Cudzinci „hlasujú nohami“ pre Česko. Od roku 2002 sa sem viac ľudí sťahuje, než sa odtiaľto vysťahúva, máme čisté migračné saldo. Podľa dát z CIA World Factbook je v prepočte prisťahovalcov na obyvateľa Česko na 57. mieste na svete (Slovensko je na 72. mieste).
4) Sme najmenej ohrození chudobou a sociálnym vylúčením v celej EÚ. Podľa dát Eurostatu sa táto hrozba týka len 15,3 percenta českých domácností (na Slovensku 20,6 percenta – podľa porovnania z roku 2011).
5) Jeden z mnohých príkladov živej občianskej spoločnosti: od konca 19. storočia sa nikdy nestavalo toľko rozhľadní, čo dnes (porovnateľnú „dobu rozhľadňovú“ zažíva iba Slovensko).
Vy už, na rozdiel od autora tohto stĺpčeka, poznáte výsledky českých volieb. Autor sa len obáva, že jeho spoluobčania si v najšťastnejšom období svojich moderných dejín zvolili strany vztýčeného prostredníka.

Autor je právnik a novinár

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite