Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Muchy Obamovej starostlivosti

.časopis .týždeň vo svete

Americká federálna vláda opäť funguje, na úľavu však nie je čas. Hlboké rozpory na politickej scéne sa ukázali vo veľmi neestetickej nahote. Obamacare štartuje od 1. októbra a ešte stále nenaštartovala. Hlavné politické strany sa škriepia a voliči ich majú plné zuby.

.aby federálna vláda fungovala naďalej, v decembri sa musia kongresmani dohodnúť na ďalších rozpočtových témach. Inak hrozí, že dráma s uzáverou sa zopakuje, a na to už Američania nemajú nervy. V súčasnej situácii však nikto nevie, či dokážu demokrati aj republikáni sformulovať  také návrhy, ktoré budú dôveryhodné pre voličov, nepôjdu proti ideám ich strán, ale zároveň nezaženú protistranu brutálne do kúta. Inými slovami, hrozí, že republikáni sa znovu uchýlia k zaťatosti, ktorá krajine priniesla shutdown. A demokrati sa možno budú správať rovnako neflexibilne, ako doteraz, pretože z uzávery si odniesli presvedčenie, že to oni vytrucovali republikánov a donútili ich skloniť hlavy.

.obamacare ako ľudskoprávna agenda
V takejto situácii sa žiada, aby prezident prejavil nadstraníckeho ducha. Od Baracka Obamu však nemožno očakávať prílišné kompromisy. Obama má pred sebou posledné roky svojej vlády a nemá dôležitejšiu domácu agendu, než radikálnu zmenu financovania zdravotníctva. Je pevne presvedčený, že práve táto reforma bude jeho najväčším politickým dedičstvom.
Všetko nasvedčuje tomu, že prezident svoju Obamacare považuje za rovnako ľudskoprávnu a mravne nespochybniteľnú agendu, akou bolo napríklad ukončenie rasovej segregácie. Poskytnúť zdravotné poistenie odhadom 46 miliónom zatiaľ nepoistených Američanov vyznieva ako vznešený cieľ. Prezident vie, čo všetko sa mu počas prvého a druhého prezidentského obdobia presadiť nepodarilo, či už doma, alebo v medzinárodnej politike.
Nedávny shutdown Barackovi Obamovi vlastne prišiel vhod. Pravdepodobnosť, že demokrati necúvnu, bola od začiatku vysoká a s každým dňom uzávery sa blížila k absolútnej istote. A republikáni, hoci to nemali v úmysle, napokon demokratom pomohli. Odpútali pozornosť od problematických aspektov Obamacare, príliš zaujali svojou neústupčivosťou, keď už bolo jasné, že aj tak nič nezískajú.

.viac než len technické problémy
Pritom Obamacare má aj sporné miesta, čo sa ukázalo práve v dňoch po ukončení uzávery. Niektoré z nich musel pred verejnosťou napokon priznať aj prezident. Internetová stránka, na ktorej sa zatiaľ nepoistení občania môžu od 1. októbra hlásiť o štátom financované zdravotné poistenie, funguje len čiastočne. Ľudia, ktorí sa tam prihlasujú, majú ťažkosti a stránka ich stále a znovu odmieta. Nie sú to len technologické „muchy“, ale politické míny, ktoré demokratom vybuchujú rovno pod rukami. Republikáni totiž od začiatku argumentovali, že Obamacare je šitá horúcou ihlou a plná rozporov, ktoré sa ukážu už v prvých dňoch jej fungovania.
Dôkazom vážneho znepokojenia u demokratov bol aj tridsaťminútový prejav Baracka Obamu, venovaný problémom s internetovou stránkou. „Nikoho to nenahnevalo väčšmi ako mňa,“ tvrdil prezident. Korešpondent BBC Nick Bryant, ktorý sa venuje analýzam Bieleho domu, však jeho rozhorčenie označil za „málo presvedčivé“. Prezident sľuboval skorú nápravu a nájdenie ľudí, ktorí boli za technické zádrhy zodpovední.
Prečo je vlastne problém s prihlasovaním sa o štátom financované poistenie taký politicky citlivý? Väčšina ľudí v Spojených štátoch si zdravotné poistenie vyhľadáva a obstaráva práve na internete. A podľa zákona Patient Protection and Affordable Care Act, familiárne zvaného Obamacare, uplynie už 31. marca na budúci rok lehota, do ktorej musia byť Američania zdravotne poistení. Tí, ktorí poistení nebudú, dostanú finančnú pokutu. Aj toto je jeden z prvkov Obamacare, proti ktorým energicky protestujú jej odporcovia. Doteraz totiž zdravotné poistenie nebolo povinné, ale podľa ustanovení Obamacare bude každý, kto si ho neobstará, či už za svoje, alebo za štátne peniaze, automaticky trestaný. (S malými výnimkami, ktoré sa vzťahujú napríklad na členov náboženských spoločností, ktoré z morálneho presvedčenia odmietajú prijímať dávky od štátu, na neevidovaných prisťahovalcov, na väzňov, na príslušníkov indiánskych kmeňov, na osoby, ktorých nízke príjmy vynímajú z povinnosti platiť dane, a na ľudí, ktorí by za zdravotné poistenie zaplatili viac ako osem percent zo svojho príjmu).
Dosiaľ vyzerala lehota na získanie poistenia do konca marca ešte celkom realisticky. No vo svetle súčasných technických ťažkostí sa zdá, že mnohí Američania ju napokon bez vlastnej viny nestihnú. A sú aj jednotlivci, ktorí sa podľa zákona o Obamacare musia poistiť už vo februári, aby stihli vybaviť všetky potrebné doklady. Tak začína realistické pripadať skôr to, že dostanú pokutu. Preto počuť toľko kriku pre ťažkosti na stránke, preto zaznel prezidentov ospravedlňujúci prejav. A preto isto padnú hlavy nejakých „ajťákov“, zodpovedných za internetové prihlasovanie na Obamacare. No samotný koncept donucovania ľudí, aby sa poistili, aj keď nechcú, zostane nedotknutý.

.aj demokrati sa rozhádali
Jediné, v čo môžu poistenci dúfať, je to, že sa lehota pre nákup poistenia posunie. A to je téma, o ktorej sa teraz sporia v Demokratickej strane. Niektorí demokrati presviedčajú prezidenta, aby sa marcová lehota na obstaranie poistenia posunula najmenej o šesť týždňov. „Ak budú problémy  také intenzívne ako dnes ráno, možno budeme musieť zvážiť krátky odklad lehoty povinného poistenia,“ vyjadril sa Bill Pascrell, kongresman z Demokratickej strany. „Mám však dobré tušenie, že tieto ťažkosti prekonáme,“ optimisticky dodal.
Joe Manchin, demokratický senátor za Západnú Virgíniu, dokonca vyhlásil, že v tejto situácii by bol najlepším riešením celkom radikálny odklad – jednoročné obdobie bez akéhokoľvek postihu pre ľudí, ktorí si poistenie neobstarajú. A demokratická senátorka Jeanne Shaheenová z New Hampshiru poslala list do Bieleho domu, kde sa pýta, či pokutu dostanú aj občania, ktorým v poistení zabránili technické problémy na stránke Obamacare. Senátorka v liste zdôrazňuje, že nejde len o problém s technikou, ale o to, že ľudia potrebujú čas, aby sa s fungovaním internetovej stránky oboznámili.
Dáva to zmysel, najmä ak Obama tvrdí, že nový spôsob poistenia je určený najmä pre nižšie sociálne vrstvy. Očakávať od nich stopercentnú počítačovú gramotnosť trochu zaváňa elitárstvom, a keďže má internetová stránka ešte aj objektívne problémy, poisťovanie je tým komplikovanejšie.
Lídri Demokratickej strany však zmeny v časovom pláne Obamacare väčšinou odmietajú. „Odklad nepodporujem,“ vyhlásila Nancy Pelosi, líderka demokratov v Snemovni reprezentantov. Zhoduje sa s ňou aj Xavier Becerra, šéf demokratického predvolebného zhromaždenia a zástupca Kalifornie. Podľa neho by zmeny v lehote povinného poistenia podkopali celý zákon. Tlačový tajomník Bieleho domu uviedol, že zákon znie jasne: „Ak nemáte prístup k dostupnému zdravotnému poisteniu, nebudete musieť platiť pokutu.“ Biely dom jednoznačne nevylúčil, že k posunu lehoty dôjde. Istotu však poistenci nemajú.

.republikáni sa možno rozdelia
Hoci by zo sporov medzi demokratmi mohli republikáni čerpať útechu, uvedomujú si, že po uzávere federálnej vlády sú na tom oni sami omnoho horšie. Najmä preto, že sú vnútorne rozštiepení. Republikánska strana získala po posledných voľbách neprehliadnuteľnú skupinu nových kongresmanov, ktorých podporuje ľudové hnutie Tea Party. Títo kongresmani sú fiškálne konzervatívni až tak, že stredová časť republikánov ich považuje za rojkov, príliš zamilovaných do libertarianizmu.
Niektoré idey ľudí, ako sú Ted Cruz alebo Ryan Paul, môžu byť v praxi nielen uskutočniteľné, ale by aj prospeli fungovaniu štátu – napríklad rušenie niektorých neefektívnych federálnych programov. To isté platí o vytváraní priaznivejšieho prostredia pre biznis, ktorý potom vytvorí pracovné miesta. Lenže na zavedenie najmä tých radikálnejších a absolutistických „teapartistických“ nápadov do praxe nie je dnes možné nájsť politický konsenzus. A tak sa ich nositelia dostávajú do roly outsiderov, mnohí ich vinia z priameho narúšania politického procesu. Spor je taký hlboký, že hrozí rozštiepenie Republikánskej strany.
Dejiny pripomínajú príklad Whigovskej strany, ktorá sa v polovici 19. storočia rozštiepila a na jej troskách sa zrodila súčasná Republikánska strana. „Ak Republikánska strana ešte raz zapredá Ameriku, vznikne nová strana a tá republikánska sa pripojí v múzeu k whigom,“ napísal konzervatívny aktivista Judson Phillips, ktorý založil skupinu Tea Party Nation, jednu z najväčších skupín, aké sa v USA hlásia k Tea Party. Stredový republikánsky establišment čerpá nádej z prieskumov verejnej mienky, ktoré hovoria, že zo spätného pohľadu bola podľa ôsmich z desiatich Američanov uzávera vlády zlý nápad. Myslí si to ešte aj väčšina ľudí, ktorí inak podporujú Tea Party. Zároveň však viac ako šesť z desiatich respondentov odsúdilo spôsob, akým demokrati zvládli rozpočtové rokovania. Obamovo správanie v kríze pozitívne hodnotí asi polovica respondentov, rovnaký počet ho hodnotí negatívne. Len 32 percent opýtaných má pozitívny názor na republikánov, čo je historické minimum. Ľudový rating klesol aj demokratom, ale menej výrazne – na 49 percent. Päťdesiattri percent opýtaných viní za uzáveru vlády republikánov, 29 percent Obamu a 15 percent si myslí, že vina je rovnako na jednej aj druhej strane.
Teapartistom by odtrhnutie od republikánov asi neprospelo. Čakali by ich roky, ba desaťročia budovania strany s neistým výsledkom. Možno im však napokon nič iné ako odchod nezostane, ak ich vytlačia mainstreamoví republikáni. Je pravda, že podľa Gallupovho prieskumu zverejneného pred dvoma týždňami si až 60 percent Američanov myslí, že demokrati aj republikáni tak zle reprezentujú voličov, že by bolo lepšie, keby na scéne bola aj tretia významná politická strana.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite