Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Veľké ucho Summit EÚ ovládla téma odpočúvania. Edward Snowden totiž dodal britskému Guardianu informácie, že americká Agentúra pre národnú bezpečnosť NSA má telefonické kontakty dvesto svetových lídrov a ich telefóny monitoruje. Údajne odpočúvala aj súkromný mobil Angely Merkelovej. Washington to oficiálne nepoprel. Angela Merkelová dala v Bruseli najavo rozhorčenie: „Nejde len o mňa, ale o každého nemeckého občana.

Spojencom musíme dôverovať a túto dôveru treba teraz znovu vybudovať.“ Znechutený bol aj francúzsky prezident Hollande. „Pravidlá slušného správania nedovoľujú odpočúvať mobily ľuďom, s ktorými sa pravidelne stretávate na medzinárodných summitoch,“ povedal. Naopak, britský premiér Cameron odhalenia nepovažuje za zásadné. Francúzsko a Nemecko sa v tejto kríze snažia presadiť rovnoprávnejšie partnerstvo tajných služieb svojich krajín a USA.  Nový rámec spolupráce má byť hotový do konca roka. Kríza však zrejme nenaruší rokovania o transatlantickom obchodnom partnerstve, ktoré medzi EÚ a USA prebiehajú.
.mg

Šéf britskej centrálnej banky Mark Carney uvoľňuje pravidlá pre firmy s finančnými ťažkosťami. Bank of England zníži ceny služieb, bude poskytovať peniaze na dlhšie a rozšíri možnosti záruk. Carney chce najmä podporiť biznis.
Inflácia v Japonsku sa blíži k svojej najvyššej hodnote za posledných päť rokov, ako ukázali piatkové údaje vlády. Hoci japonská vláda robí cielene proinflačnú politiku, problém je, že tentoraz je zdrojom inflácie znížená kúpna sila jenu na medzinárodných trhoch, nie silnejší domáci dopyt.
Cintorín, na ktorý sa zmenilo Stredozemné more po tragických úmrtiach migrantov z afrického kontinentu, je dôsledkom imigračnej politiky EÚ, povedal predseda európskeho parlamentu Martin Schultz. „Humanitárnu pomoc nemôžu poskytovať len Taliansko a Malta,“ nástojil.
Víkend bol v Česku volebný a podľa prieskumov aj prelomový. Ak sa naplnili predpovede, gratulovať si môže ľavica spolu s populistami. Šance mala najmä ČSSD a hnutie ANO Andreja Babiša.

Osobnosť: Aun San Su Ťij/
Líderka barmskej opozície si prevzala v Bruseli Cenu Andreja Sacharova za slobodu myslenia. Dostala ju už v roku 1990, vtedy však bola väznená v Barme. Pri tejto príležitosti požiadala Európsky parlament, aby ďalej pomáhal pri demokratizácii Barmy, ktorá stále nie je zavŕšená.

Antiosobnosť: Ion Ficior/
Bývalý veliteľ komunistického pracovného tábora v rumunskej Periprave je obžalovaný z genocídy. Pripisuje sa mu zodpovednosť za smrť 103 ľudí, väzňov v tábore. O úmrtí týchto ľudí vypovedajú nálezy kostier, ktoré nesú stopy brutálneho násilia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite