Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Veci, ktoré nás nezaujímajú, hoci ich je asi viac ako tých druhých, zaujímavých, sú nezaujímavé len dovtedy, kým sú samy. Taká ropná plošina napríklad. Sama osebe možno disponuje nejakou oceľovou charizmou, aj dizajnová môže byť, ale kým je sama za seba, sotva zaujme. A podobne je to s väčšinou vecí, čo nás nezaujímajú. Umelecké diela napríklad. Taká Mona Líza, ak ma zhodou okolností práve ona nezaujíma, tak sa s tým nedá veľmi čo robiť.

Iba ak..., iba ak k nej, k tej veci, priradíme ešte jednu vec, rovnakú vec, ak by sme sa bavili o druhu, a rozdielnu, ak by sme hovorili o type, značke či modeli. Stačí k ropnej veži pridať len jednu ďalšiu, tiež ropnú vežu, ale iný model, a už je to zaujímavejšie. To preto, že medzi tými vecami automaticky vznikne vzťah. Už sa dajú porovnávať, objavujú sa nové a nové kontexty a ak pridáme tretiu, celé sa to opakuje. Nakoniec, ak je tých vecí skutočne veľa, môže vzniknúť kniha, nie o jednej, dvoch či troch veciach, ale napríklad o 1001 veciach, s ktorými čosi treba urobiť, kým zomrieme. Vidieť, počuť, navštíviť, ochutnať, prečítať, jednoducho, akosi spoznať.
Už takých knižiek vyšlo niekoľko, o 1001 pivách, o 1001 chutiach, obrazoch, filmoch, hudobných albumoch, románoch, miestach na Zemi a určite by sme našli nejaké ďalšie. Naposledy vyšla takáto knižka o komiksoch, že 1001 komiksov, ktoré musíme prečítať, kým zomrieme.
Úžasné, zvlášť ak by sme skutočne chceli naplniť zadanie a tých 1001 komiksov naozaj prečítať. Lebo drvivá väčšina ich tu, samozrejme, nikdy nevyšla, ani v Česku nie, a tak nám vlastne nezostáva nič iné, len veriť autorom, že vybrali tie najzásadnejšie. Vybrali, nakoniec, robili tak s vedomím, že po ich knižke siahnu aj ľudia, ktorých komiksy samotné síce nezaujímajú, ale nadchne ich, že sa našiel ktosi, kto 1001 z nich považuje za natoľko dôležitých, že sa ich nebojí konfrontovať s našou smrteľnosťou.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite