Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA MONITOROVAŤ: Ponožka sledujúca životné funkcie
Keď ajťáci dorastú do veku otcov a sú nútení starať sa aj o niekoho iného ako len o seba, začnú vymýšľať užitočné zariadenia do domácnosti. Tak vzniklo aj monitorovacie zariadenie pre bábätká Owlet, ktoré je zabudované do ponožtičky, takže dieťatko veľmi neomína a neobmedzuje v pohybe. Senzory v ňom sledujú vitálne funkcie ako tep, telesnú teplotu a dýchanie, vyhodnocujú aj kvalitu spánku a upozorňujú, keď sa dieťa obráti na bruško, čo je podľa Americkej asociácie pediatrov pre dieťa nebezpečnejšia poloha. Dáta Owlet posiela cez wi-fi do smartfónov rodičov a pestúnok. Cena tejto ponožky je 250 dolárov. Zariadenie je, samozrejme, len pomôcka, občas by sa mal rodič presvedčiť o zdraví svojho dieťatka aj dotykom a na vlastné oči.

TREBA SCHUDNÚŤ: Voňavka na jedlo
Britská podnikateľka Alex Fontaine mala, ako mnoho žien, problém s nadváhou. Večne držala nejaké diéty, schudla a zase priberala. Jedného dňa bola pozvaná na vidiek na hostinu a po ceste k stolu stúpila do lajna. Z toľkého smradu jej prešla chuť na všetky pripravené dobroty, zato prišla na geniálny podnikateľský nápad vytvoriť voňavku, alebo lepšie povedané, smradľavku pre ľudí, ktorí majú problém odolať určitému jedlu. Po osemnástich mesiacoch bádania a testovania priniesla na trh tzv. malodorant Stink Yourself Slim. Parfum sa strieka do vzduchu, nie priamo na potravinu, je zdravotne neškodný. Jeho úlohou nie je len jendorazovo odradiť jedáka od momentálneho prejedania sa, ale vďaka čuchovej pamäti aj dlhodobo zmeniť vzťah k určitej potravine, ktorej mal vždy problém odolať. Ozaj, samotná Alex schudla desať kilogramov.

TREBA PRELEPIŤ: Flajstre so Shakespearom a Austenovou
Prečo by len malé deti mali mať náplasti na rozbité kolená a odreniny, ktoré sú potlačené veselými vtipnými obrázkami? Dospelí potrebujú okrem ošetrenia ranky dostať svoju náplasť aj na dušu! Zvlášť ak utŕžili poranenia v boji. V takom prípade padnú vhod náplasti s výrokmi, ktoré zasahujú silnejšieho protivníka aspoň slovne. Tými sa len tak hemžia Shakespearove diela a tými sa inšpiroval aj tvorca náplastí „Shakespearean Insult Bandage“. Pätnásť vybraných slovných útokov typu: „Thy wit's as thick as Tewksbury mustard," (Henrich IV., časť II.) či  „Do thou amend my face, and I'll amend my life." (Henrich IV., časť I.) s dramatikovou podobizňou získate v štýlovej škatuľke už za päť dolárov. Pre dámy existujú aj náplasti s citátmi z najlepších prác Jane Austenovej.

TREBA DEDIŤ: Čičmianske ornamenty, salamander, bábkarstvo a gajdy
Od štvrtka bude Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska slávnostne rozšírený o ďalšie prvky. K doterajšiemu radvanskému jarmoku, aušusníckym službám špaňodolinských baníkov, ručnému zvoneniu na zvony, fujare a terchovskej muzike pribudnú čičmianske ornamenty, banskoštiavnický salamander, tradičné bábkarstvo a gajdy. Čičmany a gajdy asi netreba predstavovať žiadnemu Slovákovi. Salamander bol pochod študentov a funkcionárov baníckej školy, a svoj názov dostal vďaka tomu, že prechádzali z jednej strany cesty na druhú, pripomínajúc jaštericu. Slovenské tradičné bábkarstvo obohatilo európsky repertoár o špecifické domáce prvky aj postavy a ich výtvarné stvárnenie (napríklad komické postavy Gašparka a kmotrov – sedliakov Škrhola a Trčku). Zápis do národného zoznamu je základnou podmienkou na uchádzanie sa o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Viac na www.ludovakultura.sk.

TREBA POZERAŤ: Nepochopený Terry Gilliam a jeho barón Prášil
V noci z piatka na sobotu, krátko po pol noci, takže už v sobotu, konvencia televízneho programu ale velí uvádzať piatok, sa na televíznych obrazovkách znova objaví jeden z najmenej docenených filmov režiséra Terryho Gilliama, montypythonovskou poetikou výrazne poznačené Dobrodružstvá baróna Prášila (The Adventures of Baron Munchausen, 1988). Za nápadným, nádherne rozprávkovým fantazijným vizuálom, rozkošnými trikmi a veľkorysou výpravou ukrytý príbeh akože skutočného baróna Prášila, ktorý sa inkognito ocitne na divadelnom predstavení svojich vlastných dobrodružstiev a začne do inscenácie vstupovať, aby uviedol veci na pravú mieru. Let balónom na Mesiac a podobné veci. Dobová kritika si síce nebrala servítky, a diváci tiež príliš do kina nechodili, ale to iba znamená, že Gilliama zas niekto zúfalo nepochopil.  Piatok, 25. októbra, ČT 2, 00.05. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite