Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miley si kúpila martensky

.časopis .profil

Hannah Montana je mŕtva! To je odkaz šotov, ktorými Miley Cyrus zahlcuje svetové médiá. Miláčik nedospelých dievčatiek sa mení na miláčika ich už veľmi dospelých otcov – a na nočnú moru ich ustarostených mamičiek. Miley tvrdí, že našla sama seba. Okej, asi sa tomu nedalo vyhnúť.

.destiny Hope Cyrus sa narodila v roku 1992 ako dcéra country speváka Billyho Raya Cyrusa, ktorý sa v tom istom roku celosvetovo preslávil vďaka hitovke Achy Breaky Heart. Mená Destiny a Hope (Osud a Nádej) dostala malá od rodičov ako prianie šťastnej budúcnosti – a vyjadrenie ich istoty, že veľa dosiahne. Za to, že ju dnes poznáme pod menom Miley, môže prezývka Smiley (Smejko).
Keď Billy Ray Cyrus účinkoval v televíznom seriáli Doc, inšpiroval svoju šikovnú dcérku. Hudobné aj dramatické nadanie sa u Miley prejavovalo od detstva a Billy Ray spomína, ako sa mu v roku 2001 po návšteve muzikálu Mamma Mia! dcérka nadšene zdôverila: „Ocko, toto chcem robiť! Chcem byť herečka!“ Po niekoľkých malých rolách, napríklad aj v seriáli Doc, prišla jej veľká chvíľa.

.obyčajná-neobyčajná pubertiačka
V roku 2003 hľadal televízny kanál Disney Channel nové tváre, ktoré by obsadil do seriálu o pop-star, ktorá chce byť aj úplne obyčajnou školáčkou. Jedenásťročná Miley Cyrus sa dozvedela o konkurze a poslala producentom nahrávku svojho spevu. Pôvodne chcela hrať najlepšiu kamarátku hlavnej hrdinky. Vyzvali ju však, aby sa zapojila do konkurzu o hlavnú rolu. Hoci v štúdiu pôsobila ako dieťa a po konkurze jej povedali, že na túto rolu ešte nedorástla, všetkých si získala energiou, radosťou zo života, neodbytnosťou a najmä speváckymi schopnosťami. Ako dvanásťročnej jej úlohu pridelili a Hannah Montana bola na svete. V seriáli vystupoval aj jej otec.
Hannah Montana sa stala svetovým fenoménom. Skladba Best of Both Worlds vyletela do stovky najpredávanejších amerických singlov, bodovala vo Veľkej Británii aj v Írsku. Soundtrack zo seriálu, plného countrypopových pesničiek podľa vkusu fanúšikov Disney Channelu, sa tiež dočkal oficiálneho vydania. Predpubertálne a pubertálne dievčatá na celom svete sa stotožnili s hrdinkou, ktorá bola ako ony a zároveň ju mohli uctievať ako pop idol. Seriál výstižne zobrazoval smutno-smiešne problémy dospievania a dokonca aj nenásilne vychovával. Hannah Montana je v ňom typická chaotická puberťáčka, napokon si však vždy poradí a ešte je aj cool – teda aspoň väčšinou. Hudba, párty, láska, kone, škriepky s bratom a s beznádejne „starým“ otcom, ktorého má však hlavná hrdinka predsa len strašne rada. K tomu kopa dobre sa predávajúcich suvenírov s tvárou Hanny Montany. Dobrý recept na úspech. Jeho jediným nepriateľom bol čas.

.párty sa musela skončiť
Kým dospelé hviezdy môžu hrať tú istú seriálovú rolu aj viac ako jedno desaťročie, detskí a tínedžerskí hrdinovia majú tú nepríjemnú vlastnosť, že sa divákom menia pred očami. Stačí si porovnať, ako Miley Cyrus vyzerala v prvých a ako v posledných epizódach seriálu Hannah Montana. Jedného dňa sa párty musela skončiť. Otázka znela, čo ďalej s Miley, ktorá seriálu obetovala značnú časť detstva a dospievania, a ktorá sa, na rozdiel od svojej seriálovej hrdinky, netúžila pred slávou schovávať.
Kým pred kamerou sa tempo Mileyinho viditeľného dospievania muselo umelo zmierňovať, v skutočnom živote Miley dospievala o to rýchlejšie. Od šestnástich rokov mala vážny vzťah s austrálskym hercom Liamom Hemsworthom, s ktorým sa neskôr aj zasnúbila. (Rozišli sa tento rok.) Postupne sa zbavovala nevinného imidžu a čoraz častejšie sa na verejnosti objavovala v rebelantsky odstrihnutých džínsových šortkách. Časť z toho bola určite marketingová kalkulácia, príprava na veľký prerod z detskej hviezdy na dospelú provokatérku, ktorý nastal v tomto roku. Časť bola asi aj bežná pubertálna rebélia. Ťažko povedať ktorá časť. Keď človek dospieva naozaj, a zároveň dospievanie hrá v seriáli, nevedno, čo je ešte „reál“.

.ktovie, čo je reál
Miley je presvedčená, že „reál“ bolo to, čo sa odohralo asi tak pred troma rokmi, keď v Detroite nakrúcala film LOL. „Tam som naozaj dospela,“ povedala v rozhovore pre časopis Rolling Stone (pre ktorý sa aj odfotila na obálku nahá). „Bolo to len jedno leto, ale tam som začala chodiť do klubov a dala som si spraviť prvé tetovanie. Teda nie prvé, ale prvé bez maminho súhlasu... Oklamala som tetovača, že mám osemnásť.“ A potom prišlo leto vo Filadelfii, keď ešte žila s Hemsworthom. „Kúpila som si martensky. Oholila som si hlavu.“
Mohla by dodať: A potom som sa nahá hojdala na demolačnej guli, takmer nahá som tancovala na MTV Video Music Awards. Poúčala som svet, že tráva je najlepšia, že kokaín je sprostosť, a hlavne je to  droga „z deväťdesiatych rokov“ (pamätníci hollywoodskych „osemdesiatych“ sa na tom určite zabavili), a dodala som, že chcem, aby ma brali ako umelkyňu vážne, aby album Bangerz počúvali tak, ako sa aj po rokoch počúva Bad od Michaela Jacksona. A ešte som sa verejne pohádala so svojou ikonou Sinead O´Connor, lebo mi dáva materinské rady, aby som sa pri hojdaní na guli teplejšie obliekala.
Dúfajme, že sa Miley dožije veku, v ktorom to všetko napíše do svojich pamätí. Hannah Montana je totiž jednoznačne mŕtva, ale pre Miley by bolo fajn, keby si mohla požiť dlhý a najmä normálny život.
Zatiaľ vyštartovala do ďalšej etapy svojej kariéry a občas to pôsobí až hrozivo. Najmä keď nevieme, čo je výsledok marketingovej manipulácie, a čo celkom pochopiteľná rebélia dievčaťa, ktorého život od jedenástich-dvanástich rokov riadi šoubiznis.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite