Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Na cestách s Tomášom Bellom

.tomáš Bella .časopis .týždeň vo svete

Je dosť zvláštne povedať, že som sa náhodou ocitol na pláži na Bali, ale stalo sa. Musel som byť pracovne v utorok v Kuala Lumpure a v sobotu v Jakarte. Nikdy predtým som nebol v Ázii, ale zadíval som sa na Google Maps, všimol si, že Bali je tak nejako uprostred a vzápätí som istil, že s ázijskou obdobou Ryanairu ma vyjde dodatočná letenka na 30 dolárov.

Posmelený prvotným úspechom môjho insitného prístupu k plánovaniu som priblížil Google Mapu na samotné Bali, našiel letisko a náhodne vybral hotel na opačnom konci ostrova. Dvadsať minút po opustení letiska to začalo vyzerať, že som si niečo predsa len mal naštudovať: s požičaným autom som sa ocitol uprostred dvanástich pruhov šialenej premávky, obkľúčený desiatkami motoriek, taxíkov a obťažkaných nákladiakov.
Už roky som sa tak veľmi nebál, ako tie tri hodiny, ktoré mi trvalo prejsť 90 kilometrov cez ostrov. Psychicky vyšťavený som zaparkoval pred zhlukom hotelových chatiek a rozlúčil sa s plánom cestovať autom po ostrove: budem pekne sedieť tri dni tu. V hoteli som bol zjavne ako jediný náhodou: všetci ostatní sú tu vraj preto, lebo je to jedno z najlepších miest na potápanie na svete.
Neviem ani veľmi dobre plávať, nieto sa ešte potápať, ale inštruktorov tu postáva dvakrát viac ako hostí a tak mi jeden hneď vysvetlí, kde sa strká ktorá hadica, čo mám stlačiť, ak chcem ísť hore, a na čo umriem, ak pôjdem hore príliš rýchlo, a strčí ma na 20 minút do bazénika. Pokus je úspešný, stále dýcham, a tak už o hodinu lezieme spolu do mora.
„Koľko vydrží vzduch?“ pýtam sa. „Tebe asi 20 minút, mne asi hodinu,“ vraví 20-ročný inštruktor, ktorý sa potápa od svojich deviatich rokov a zarába sto dolárov na mesiac. A potom som sa ponoril a zrazu som pochopil celú tú reťaz náhod: okamžite ma obklopilo množstvo červených, oranžových, čiernych a zelených rýb bizarných tvarov, ktoré sa tvárili, že tu na mňa už dlho čakali. Bol to úplne nový vesmír, a veľmi sa mi páčil. Chvalabohu, že mi nenapadlo cestu si naplánovať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite