Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Odklad namiesto riešení Americká federálna vláda zase funguje. Ako sa dalo predpokladať, republikáni ustúpili a pristali na dohodu s Bielym domom. Vláda tak bude mať financie do 15. januára, USA si môže požičiavať do 7. februára (a aj istý čas potom, ak využije núdzové opatrenia).

No už 13. decembra budú musieť byť ukončené rokovania o znížení rozpočtového deficitu a sformulovaná dohoda, ktorá ponesie súhlas Senátu aj Snemovne reprezentantov.  Od minulého štvrtka sú opäť v práci federálni zamestnanci, ktorí mali vynútené voľno. Obamacare, hlavný dôvod sporu, zaznamenáva len maličkú zmenu – kontrolu príjmov u niektorých adeptov tohto štátneho poistenia. Pravé krídlo republikánov, spojené s Tea Party, sa utešuje, že bojom proti Obamacare zvýšilo informovanosť občanov o nevýhodách tohto systému. Popularita „teapartistov“ však utrpela aj medzi republikánmi. Demokrati a stredoví republikáni sa tešia, že sa skončila patová situácia. V skutočnosti sa len odsunula a už koncom roka sa dajú opäť očakávať problémy.
.mg

Grécko má podľa vyhlásení svojho ministra financií stabilizovanú ekonomiku. V roku 2014 mu však hrozí rozpočtová diera približne dve miliardy eur. Európska komisia, ECB a MMF žiadajú, aby vláda prijala ďalšie šetriace opatrenia. To Gréci odmietajú – viac šetriť sa vraj už nedá.
Angela Merkelová stále nepostavila vládu a začínajú sa rokovania o veľkej koalícii CDU so sociálnymi demokratmi. „Do Vianoc by sme vládu mohli mať,“ vyjadril sa minister dopravy Peter Ramsauer.
Európska únia chce do prístupových rokovaní s Tureckom vniesť tému dodržiavania ľudských práv. Píše sa to vo výročnej správe, ktorú vydala Európska komisia o tom, ako Turecko prijíma normy EÚ. Súčasťou správy bola kritika vlády Recepa Tayyipa Erdogana.
Patriarcha melchitskej gréckokatolíckej cirkvi v Sýrii Gregorios III. Laham uviedol počas návštevy vo Veľkej Británii, že z celkového počtu 1,75 milióna sýrskych kresťanov až 450-tisíc muselo opustiť svoje domovy. Vyjadril však presvedčenie, že kresťanská komunita v Sýrii prežije.

Osobnosť: David Cameron/
Britský premiér označil pravidlá Európskej únie za hendikep pre firmy a sľúbil, že proti bruselskej byrokracii bude bojovať. Urobil tak po správe od britských lídrov biznisu, ktorí tvrdia, že Británia pre zbytočné nariadenia prichádza o miliardy libier.

Antiosobnosť: Béla Bizsku/
Deväťdesiatdvaročný Bizsku, ktorý bol v rokoch 1957 až 1961 ministrom vnútra v komunistickej vláde Maďarska, je obvinený z vojnových zločinov. Podľa prokuratúry ich spáchal počas potláčania protikomunistickej revolúcie v roku 1956. Okrem iného vydával rozkazy na streľbu do civilistov.

Citát/
David Cameron: „Požadujem, aby zmizli zbytočné byrokratické bremená a aby bol umožnený rast súkromného sektora.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite