Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Nemecký súd SR nepodržal Päť rokov sa ťahajúce súdne spory, ku ktorým viedol zákaz vytvárať zisk v zdravotných poisťovniach počas prvej vlády Roberta Fica, majú za sebou ďalšie dejstvo. Nemecký Najvyšší spolkový súd nevyhovel mimoriadnemu opravnému prostriedku, podanému právnymi zástupcami Slovenska.

Tí sa usilovali, aby Najvyšší spolkový súd rozhodol, že rozhodcovský tribunál nemal vôbec právomoc rozhodovať spor medzi holandskou spoločnosťou Achmea (vlastník zdravotnej poisťovne Union) a Slovenskou republikou. Tento právny manéver mal Slovensku zachrániť 25 miliónov eur, ktoré by malo na základe už skôr prehratej arbitráže vyplatiť spoločnosti Achmea. SR prehrala spor s vlastníkom zdravotnej poisťovne Union v decembri 2012. Šance zvrátiť prehratú arbitráž sa teda ďalej znižujú. Už v čase, keď sa diskutovalo o zákaze zisku v zdravotných poisťovniach, zaznievali varovania pred prehratými arbitrážami. Ministerstvo financií argumentuje, že Najvyšší spolkový súd nerozhodol vo veci samotnej, a tak z neho nevyplýva pre Slovensko povinnosť platiť.       
.lk   

Tešedíkovo ostáva naďalej Tešedíkovom, hoci jeho obyvatelia vlani v referende väčšinovo hlasovali za navrátenie názvu Pered. Podľa zákona však názov obce môže zmeniť len vláda a tá zmenu neodsúhlasila. Zásadné výhrady mala názvoslovná subkomisia Terminologickej komisie ministerstva vnútra, podľa ktorej sa oficiálne názvy obcí určujú výlučne v štátnom jazyku.
Starostu obce Hucín Ľubomíra Samka (HZDS) prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry obžaloval za zločin prijímania úplatku. Žiadal ho za to, že vydal súhlas obce s odpredajom pozemkov.
Osada Letanovský mlyn je už prázdna, jej obyvatelia sú presťahovaní do nových bytov. Obec teraz rieši vypratávanie osady, ktorá sa nachádzala v Slovenskom raji na turistických trasách.
Ministerstvo zahraničia dalo súhlas s tým, aby sa českou veľvyslankyňou u nás stala Lívia Klausová. „Nominácia pani Klausovej je vyjadrením nadštandardných vzťahov medzi Slovenskom a Českom,“ povedal Robert Fico.

Osobnosť: Eva Mišíková/
Uznávaná odborníčka na trestné právo, ktorá kandidovala aj na post šéfky prokuratúry, odchádza k 1. januáru 2014 z Generálnej prokuratúry. Prokurátorka, ktorá riešila najťažšie kauzy organizovaného zločinu, nechcela dôvody svojho odchodu komentovať.

Antiosobnosť: Marián Kočner/
Podnikateľ nebude čeliť obvineniu za svoje výroky na adresu Romana Kvasnicu (spolumajiteľ .týždňa) v ktorých sa vyhrážal, že mu nechá „prejsť guľku hlavou“. Podľa polície Kočner spomínanú vetu síce vyslovil, ale v hneve a nemyslel ju vážne.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite