Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Popkultúrny mainstream dokáže byť niekedy nekonečne odpudivý. Banálna špina ľudskej malosti. A najhnusnejšie je, že nám neprekáža, naopak, vyhľadávame ho, a potom si v ňom hovieme. Parazitovanie na tých najvznešenejších citoch a emóciách, na láske, na súcite, na utrpení, ich ukazovanie, obnažené až na samotnú dreň. Dupanie po slzných kanálikoch. V Modrom z neba by vedeli rozprávať, aj v Pošte pre teba. Pomôžeme, čoby sme nepomohli, jasné, že pomôžeme, veď sme ľudia, akurát si vás pri tom nakrútime a pustíme to ďalej, nech sa masa spije do nemoty slzami a nažerie katarznej veselosti. Žiadna intimita, žiadny chochmes, žiadne hranice.

No a čo, veď tí ľudia s tým súhlasia, pomyslí si cynik vo mne a pustí si Show Michaela J. Foxa (The Michael J. Fox Show), nový viac-menej sitcom televízneho giganta NBC, potenciálny hit nastávajúcej sezóny a seriál, ktorý koncept emocionálneho parazitovania povyšuje na celkom novú úroveň.
To bolo tak, Michalovi J. Foxovi, mužovi s vizážou večného mladíka, hercovi od dvanástich rokov a Marty Mc Flyovi z trilógie Návrat do budúcnosti, diagnostikovali na začiatku deväťdesiatych rokov Parkinsonovu chorobu. Kvôli nej sa aj neskôr odobral do ústrania, ako hlavná hviezda sitcomu Všetci starostovi muži tak urobil priamo pred kamerami. Bolo to veľmi silné. Michael J. Fox je totiž nesmierny sympaťák, človek si ho obľúbi na prvý pohľad a potom už na neho nedá dopustiť. Sme v Hollywoode, takže Michael bojuje s Parkinsonom, občas čosi nadabuje, mihne sa v malej úlohe, ale inak koniec. Kariéru zmarila choroba, v ktorej človek strácha kontrolu sám nad sebou. Myseľ je v poriadku, telo nie.
Ale teraz je Michael J. Fox späť, v sitcome o televíznom moderátorovi, ktorému kariéru predčasne ukončila Parkinsonova choroba, ale on sa nevzdal a teraz sa vracia. Melodramatický doják, strašné by to bolo, ale, paradoxne, nie je. Lebo je to urobené s obrovským nadhľadom. S majestátnou autoritou strašidelnej choroby sa totiž bojuje tým jediným dôstojným spôsobom. Zosmiešňuje sa. Lebo iba smiech oslobodzuje, aj keď je cez slzy.     

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite