Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA SA ZACHRÁNIŤ: Nástroj namiesto Heimlicha
V každej americkej reštaurácii visí návod, ako správne realizovať Heimlichov manéver, ktorý môže zachrániť život jedlom sa dusiacemu človeku. Treba sa postaviť za postihnutého, oboma rukami objať hornú časť jeho brucha, jednou rukou nahmatať pupok a prehnúť ho dopredu. Druhú ruku treba zovrieť v päsť a priložiť nad pupok, na zovretú päsť sa pritlačí druhá ruka a oboma rukami sa urobí prudký pohyb k sebe a dohora. Ak sa však dusíte jedlom sami doma a nikto nie je nablízku, mohol by vám pomôcť nástroj nazvaný Heimlich Helper. Je to jednoduché plastové pákové zariadenie, ktorým si prudké údery nad pupok môžete uštedriť aj sami bez cudzej pomoci, a tak vypudiť jedlo, ktoré sa zaseklo v krku. Zariadenie stojí 40 dolárov.

TREBA SLEDOVAŤ: Hodinky s GPS pre malé deti
Malé deti sa vedia ľahko zatúlať. To sa stalo aj dizajnérovi Stenovi Kirkbakovi, ktorý pol hodiny nemohol nájsť svojho trojročného syna. Aby rodičia ani deti neprepadali panike, vymyslel Filipa, akési náramkové hodinky, ktoré okrem toho, že ukazujú čas, alebo ho dieťaťu povedia, umožňujú telefonovať a posielať si s dieťaťom správy. Pomocou GPS a wi-fi zariadení dokáže Filip rýchlo lokalizovať stratené dieťa, nech je kdekoľvek. Hodinky sú v žiarivých farbách, odolné voči špine aj vode, prepojiteľné s akýmkoľvek rodičovským smartfónom, stačí si k nim stiahnuť potrebnú aplikáciu. Sú vhodné pre deti od 4 do 11 rokov a uvítajú ich najmä rodičia, ktorí chcú mať deti pod kontrolou, ale nepovažujú za vhodné dávať im do ruky skutočný mobil. Zariadenie by sa malo objaviť na trhu o niekoľko mesiacov a nemalo by stáť viac ako 200 dolárov.

TREBA SA USMIEVAŤ: Šťastie, ktoré sa dá vypestovať
Dve holandské dizajnérky Sofia Los a Saskia Clarijs si po desiatich rokoch práce pre veľké firmy povedali, že je čas robiť veci, ktoré sa páčia im a ktoré urobia pekný deň aj iným. Založili firmu Niko Niko, čo v preklade z japončiny znamená  „Úsmev, vyletí vtáčik!“ Vymysleli sériu výrobkov, nazvanú Plantable Happiness, teda šťastie, ktoré si môžete vypestovať. Namiesto papierových konfiet, ktoré sa hádžu na nevesty či oslávencov, ponúkajú pekné farebné kvietky, zhotovené zo špeciálneho papiera, ktorý obsahuje semienka kvetov a v zemi sa rýchlo rozloží. Vyrobili aj niekoľko gratulačných pozdravov k rôznym sviatkom, ktoré tiež obsahujú semienka. Stačí dať na pôdu, zaliať a o nejaký čas vám vyrastú farebné lúčne kvietky. Párty box s 350 eko konfetami stojí 20 eur, balíček troch pozdravov 10 eur. Samozrejme, pozdravy majú obálky z recyklovaného papiera.

TREBA BYŤ V POHYBE: Sviatok súčasného tanca pokračuje
Aj keď najväčšia hviezda festivalu Bratislava v pohybe, tanečná skupina a organizácia Ultima Vez choreografa, režiséra a filmára Wima Vandekeybusa, už má svoje odtancované, festival sa ani zďaleka nekončí. Trvá celý mesiac a predstavenia sú sústredené do víkendov. V piatok bude v Dome T&D najlepšia česká tanečná inscenácia roka 201 Jezdci, ktorú vytvorila Slovenka Lenka Vágnerová. V nedeľu na Novej scéne vystúpi slovinská skupina En-knap Iztoka Kovača s tanečným „koncertom“ Ottetto, založeným na hudobnej lahôdke Igora Stravinského. Ďalší týždeň Tanečný súbor Divadla Nová scéna uvedie v premiére program Traja Lukáša Timuláka, Borisa Nebylu a Mária Radačovského a festival zakončí skupina Pallisimo ďalšieho úspešného Slováka Pavla Zuštiaka, ktorého inscenácia Bastard získala nomináciu na Bessie Award v New Yorku. Viac na abp.sk.

TREBA POZERAŤ V TELKE: Fellini na tripe
To, či klasik talianskej a svetovej kinematografie Frederico Fellini skutočne experimentoval pod dozorom lekára s LSD, už nezistíme, ale traduje sa to a Giulietta a duchovia (Giulietta degli spiriti ,1965), majstrov prvý farebný film, je vraj toho výsledkom. Dá sa tomu veriť, Giulietta a duchovia sú vskutku psychedelický film, zmes fascinujúcich, nádherne bizarných sekvencií, ktoré pri konvenčnom dívaní sa sotva dávajú zmysel, nieto ešte, aby si z nich človek zostavil príbeh domácej paničky, žijúcej v krásnom dome pri oceáne, čo sa chystá opustiť svojho neverného manžela. Ak sa však dívame intuitívne, s otvorenou mysľou, funguje to úžasne. A Felliniho manželka a múza Gulietta Masina v hlavnej úlohe je úžasná v oboch prípadoch. Sobota, 19. októbra, Dvojka, 21.40
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite