Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nepokojné noci

.mirka Gúčiková .časopis .lifestyle

Sú rodičia, pre ktorých nie je pozdrav „Dobrú noc!“ len formalita, ale úpenlivé želanie, aby ich dieťa a oni s ním, prespali noc bez strašidelných nočných desov. Prečo prichádzajú a ako s nimi naložiť?

Predstavte si, že v prvých dvoch až troch hodinách spánku sa vaše dieťa zrazu v postieľke posadí, úzkostne kričí až vrieska, kope, hádže sa, môže zísť z postele, rozhadzovať veci. Dýchanie aj tlkot jeho srdca je rýchlejší, môže sa potiť. Vyzerá, akoby sa niečoho naľakalo alebo bálo. Môže to trvať od 5 do 20 minút, ale niekedy je to aj polhodina, kým sa opäť upokojí a zaspí. Čo je však najzvláštnejšie, vaše dieťa spí. Nereaguje na váš hlas a vašu prítomnosť. Môže mať otvorené oči, ale akoby nevedelo, kto ste. Zväčša odmieta fyzický kontakt, nechce sa dať objať a upokojiť. Po chvíli zaspí a ráno si nič nepamätá. Čo sa však o vás určite nedá povedať.

.nočný des či nočná mora?
Nočný des je porucha spánku, ktorá podľa odborníkov postihuje len 3 až 6 percent detí zväčša v predškolskom veku, ale môže sa vyskytovať aj u starších detí a tiež u dospelých. Nie je to zlý sen a treba ho odlišovať od nočnej mory. Odborníci ho definujú ako náhlu reakciu úzkosti a strachu. Vzniká v 4. fáze spánku (hlboký spánok) pri prechode do ďalšej spánkovej fázy. To je rozdiel od nočných môr, ktoré sa dejú počas REM fázy a dieťa si ich pamätá. Z nočného desu väčšina ľudí nemá vizuálny zážitok, nevie ho opísať, ani nevie, že sa stal.
Za nočné desy odborníci vinia nadmerné vzruchy nevyvinutej centrálnej nervovej sústavy počas spánku ale aj dedičnosť. Portál kidshealth.org uvádza, že u 80 percent detí s nočnými desmi mal túto alebo podobnú poruchu spánku (napríklad námesačnosť) iný člen ich rodiny. Desy väčšinou postihujú deti, ak sú veľmi unavené, nemali dostatok spánku cez deň alebo ich večer dávame spať príliš neskoro. Epizódy nočného desu môže tiež vyvolať choroba, zvýšená telesná teplota, podávanie nového lieku, spanie v novom prostredí alebo mimo domova. Des sa môže prejaviť aj po precitnutí z anestézie. Rodičia detí, ktoré ním trpia, tiež spozorovali, že ako spúšťač pôsobí priveľa podnetov a emócií cez deň, stretnutia s množstvom ľudí, najmä, ak sú dieťaťu cudzí.

.čo s tým?
Nepoteším vás. Záchvaty desu musíte jednoducho prečkať. Nesnažte sa ho nasilu objímať alebo hovoriť zvýšeným hlasom, záchvat to môže ešte zhoršiť. Naopak, hovorte na neho pokojne a potichu, opakujte, že ste pri ňom, nič zlé sa mu nestane. Majte zažaté malé svetielko. Väčšina odborníkov neodporúča, aby ste dieťa počas záchvatu budili – predlžuje to čas, kým sa dieťa upokojí a znovu zaspí. S týmto názorom sa stotožňuje aj psychologička Mária Kopčíková z občianskeho združenia Kvapka (www.ozkvapka.sk), ktoré ponúka kurzy a poradenstvo pre rodičov. Psychologička hovorí, že ak dieťa zobudíte, môže byť zmätené a dezorientované. Odporúča, aby ste počas záchvatu boli pri ňom a dávali pozor, aby sa nezranilo. Pokúsiť sa ho jemne zobudiť môžete vtedy, ak by bolo riziko, že si v záchvate ublíži. „Ak sa dieťa s preberie s plačom,“ hovorí, „uistite ho, že ste pri ňom. Vaša pokojná prítomnosť mu pomôže cítiť sa bezpečne.“
Našťastie, existujú ešte preventívne opatrenia. Základom zostáva zabezpečiť dieťaťu dostatok potrebného spánku, ak treba ukladať ho spať cez deň alebo skôr večer. Mária Kopčíková odporúča znížiť stres a upozorňuje na dôležitosť spánkového režimu – pravidelného času ukladania na spánok a prípadne aj zobúdzania. Rodičom radí zaviesť uspávací rituál, ktorý dieťa upokojí po celom dni. „Môže to byť kúpeľ, túlenie sa, čítanie, rozprávanie o príjemných veciach, ktoré dieťa cez deň prežilo,“ hovorí psychologička.
Množstvo rád a informácií o nočnom dese ponúka stránka nightterrors.org, kde nájdete aj tipy od Darlene, ktorej sa podarilo s nočným desom najmladšieho syna zatočiť. Okrem iného používala aromaterapiu – vôňu levandule, podávala synovi kamilky hodinu pred spaním, púšťala mu relaxačné zvuky, napríklad uspávanky. Darlene upozorňuje rodičov, aby dieťa na noc obliekali naľahko –namiesto overalu so schovanými nožičkami siahli po pyžame, používali len ľahkú prikrývku a dbali na to, aby sa dieťa do nej nezamotalo.
Ak by ste chceli vyskúšať sofistikovanejšiu metódu, veďte dieťaťu spánkový denník a zistite, kedy sa u neho objavuje nočný des. Zvyčajne je to 90 minút po zaspaní. Odborníci radia  približne  počas jedného týždňa prerušiť spánok dieťaťa 15 minút pred predpokladaným záchvatom, udržať ho zobudené asi 5 minút (môžete ho dať vymočiť, niektorí rodičia to uvádzajú ako prevenciu desu) a znova ho uspite.
Dobrá správa je, že nočný des nie je nebezpečný a s vývinom nervovej sústavy z neho dieťa vyrastie. Ak vás táto porucha priveľmi znepokojuje, portál webmd.com odporúča navštíviť lekára pri dieťati mladšom ako 3,5 roka, ktoré má minimálne jeden záchvat za týždeň a pri starších deťom, ak majú 2-3 záchvaty za mesiac. Cieľom je vylúčiť poruchy, ktoré sú niekedy s nočný desom spájané, ako nepravidelné dýchanie počas spánku alebo záchvatové stavy.
Prajem všetkým deťom a ich rodičom dobrú noc!

Autorka je spolupracovníčka .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite