Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lotroviny Pištu Vandala

.štefan Chrappa .časopis .osobnosti

Milí priatelia. Odborníci, laici i mudrlanti sa naprieč dejinami snažili ľudí zadeliť do skupín. Pre jedných to znamenalo bezpečie a privilégium šliapať druhým po hlavách. Pre tých druhých to bolo prekliatie. Pred rokmi bolo populárne rozdeľovať ľudí podľa pohlaví a tvrdiť, že jedni sú z Marsu, druhí z Venuše. Naša učiteľka prírodopisu tvrdila, že je z opice. My sme verili, že sme z Boha. Dnes rozčúlené hlasy vravia, že niekde vo svete už neexistujú muž a žena, ale že v rámci rovnosti sú všetci akési „to“.

Tiež nad tým často uvažujem a prichádzam k poznaniu pustovníka, že jediné pravé, správne a nespochybniteľné delenie ľudí je delenie na „ľudí psov“ a „ľudí mačky“. Správanie, chôdza, mimika, podľa toho ich rozpoznáš a zadelíš. So psami som vyrovnaný. Obklopujú ma, poznám ich. S mačkami je to horšie. Čo od nich čakať? „Pozoruj a poznávaj!“ povedal by starec púšte.
V mojom živote boli tri mačky. Na prvú si nepamätám. Na dvore u babky vliezla do kočíka, v ktorom som spal. Upelešila sa mi na hlave ako čiapka. Hriala ma. Tak hovoria pamätníci.
Druhá bola Manda. Čierna strapaňa. Dovliekli sme ju domov. Poverčiví od nej bočili, pľuli na päť strán. Mali sme ju radi. Skákala z tretieho poschodia. „Handra vám vyletela z balkóna!“ kričala susedka. Nevedela, že to Manda vylieta na prechádzku. Vyvetraná nás čakala na strome pred bytovkou. Potom zmizla.
Tretí bol Cyro! Huňaté čierne kocúrisko s chvostiskom ako prachovka. Keď zbadal sestrine bosé nohy, ako si ráno vykračujú do kuchyne, útočil. Zahryzol sa do jej päty a štyrmi labami divo škriabal. Sestra Baška jačala a skákala ako drak. Nakoniec sme ho prehodili jednej panej do záhrady. Kŕmila ho kožkami z mlieka a klobáskami.
Milí priatelia, už viete prečo ma „ľudia mačky“ znepokojujú. Pozorujem, poznávam, ale nikdy ich nespoznám. Naše svety sú iné. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite