Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet Petra Zajaca

.peter Zajac .časopis .klub

Ernesta Valka som spoznal v Mozartovom dome. Bolo to zvláštne mravenisko. Sídlila tam VPN, ale aj právna poradňa, kde dával ľuďom praktické právne rady a túžil po budovaní právneho štátu. Vedľa mala Gaba Langošová psychologickú poradňu a hore v kukani možno ešte stále sedeli zašití eštebáci. Cez nabodnutú telefónnu ústredňu v Dome politickej výchovy, ktorý tam sídlil pre novembrom 1989, mali v rukách tretinu Bratislavy.

Pavla Holländera som stretol s Martinom Bútorom na jednom z prvých televíznych dialógov. Páčil sa nám jeho jasný úsudok. Pomáhal nám pri utváraní právneho názoru a upozornil nás na nestraníka Ivana Trimaja, ktorý sedel ako radový legislatívec na Úrade vlády, ale Paľo o ňom hovoril, že je najlepší ústavný právnik na Slovensku. Potom pribudli Peter Kresák, Pavol Hrušovský, pri veľkej novele Ústavy Ladislav Orosz; občas sa mihol Ivan Šimko. To boli časy étosu  budovania právneho štátu.  Vyvrcholili veľkou novelou Ústavy v roku 2000, aj keď to nebola nová ústava, po ktorej túžili. Kdeže tie lanské snehy sú; zvíťazil čas zneužívania právneho štátu, akoby bol z gumy.
Práca špičky ústavných právnikov bola tým najlepším, čo som v politike po roku 1989 zažil. Hovorila z nich intelektuálna jasnosť a presvedčivosť,  ale najmä pokora pred ústavnosťou a odvaha postaviť sa v kľúčovej chvíli za spravodlivosť a proti politickému populizmu. Takto sa má zakladať ústavnosť v štáte, v ktorom bola v dvoch totalitách pošliapavaná šesťdesiat rokov. Presne to pomenoval  Jiří Přibáň v rozhovoroch s Karlom Hvížďalom s príznačným názvom Tyranizovaná spravedlnost: „... o legitimitě nerozhoduje v ústavní demokracii politická vůle, ale ústavní normy. To je dokonce  hlavní  rozdíl mezi ústavní a populistickou demokracií.  Zatímco v ústavní demokracii se všichni nakonec podřídí dikci ústavy a zákonů, v populistické demokracii se vše ospravedlňuje politickou vůlí a zájmy lidu, reprezentovaného politickými vůdci“.  Populizmus nemá nič spoločné s vládou ľudu. Otvára cestu k vláde pevnej ruky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite