Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Minulý štvrtok poslal švajčiarsky súd v Bellinzone na štyri roky a štyri mesiace do väzenia Antonína Koláčka (54) a spolu s ním štyroch ďalších Čechov, ktorí koncom 90. rokov spáchali mnohomiliardovú privatizačnú krádež. Pri tej správe mi až slzy vbehli do očí: Veď to je moja mladosť! O nečistom ovládnutí Mosteckej uhoľnej som písal pätnásť rokov.

Nad rozsudkom by sa dalo prepadnúť ľahkej slovanskej chandre – čo nedokážu naši vyšetrovatelia, musia za nich robiť švajčiarski? Lenže aj Švajčiari dostali kauzu naservírovanú až pod nos. Jeden z privatizérov totiž podviedol svojho švajčiarskeho spoločníka a ten sa mu pomstil: Dal polícii tip na banky, v ktorých Koláček a spol . ukrývali peniaze. Lekcia číslo 1: Pre finančných detektívov nie je lepší zdroj než ohrdnutí obchodní partneri. Hádam len ohrdnuté manželky.
Prípad je fascinujúci aj z právneho hľadiska. Koláček a ďalší manažéri „privatizovali“ zverenú firmu za jej vlastné peniaze (vyviedli rezervy Mosteckej uhoľnej do krycích spoločností v daňových rajoch a cez ne tajne skupovali akcie). Lenže do väzenia nemajú ísť za túto spreneveru, ale za následnú legalizáciu príjmov z trestnej činnosti, t.j. pranie špinavých peňazí vo Švajčiarsku. Obrazne povedané, súd v Bellinzone trestal ukrytie mŕtvoly, nie vraždu. Lekcia číslo 2: Už ani daňové raje nie sú, čo bývali.
Najzvláštnejší je však príbeh samotného Antonína Koláčka. Pred pár rokmi sa stiahol z podnikania a nadchol sa pre buddhizmus. Založil v Prahe centrum osobného rozvoja s vegetariánskou reštauráciou, putoval bosý k prameňom Gangy... Na súde odmietal vypovedať, rozhovoril sa len o svojej duchovnej ceste: ako sa stravuje, ako sa lieči, ako si znovu odžíval svoj ​​pôrod tancom v teplej vode. Švajčiarski sudcovia so záujmom počúvali, až jeden z nich – Peter Popp – namietol: „Prechod z finančného sveta do duchovného neprebehne v jednej fáze. Vyžaduje si aj vyčistenie, osvetlenie predchádzajúceho života. Nemali by ste teda odpovedať na naše otázky?“ Tu sa však Koláčkov buddhizmus akosi skončil. Lekcia číslo 3: Tiež jeden z tých, ktorí verili, že si z náboženstva môžu vybrať len veci, ktoré sa im páčia. Za trest ho dohnal minulý život.

Autor je právnik a novinár.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite