Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Perebroska a globálne otepľovanie

.pavol Brunovský .časopis .týždeň vo svete

V roku 1987 som si v Moskve zašiel na slávny seminár veľkého matematika, nevidiaceho Leva Pontrjagina. Na moje prekvapenie sa v ňom nehovorilo o matematike, témou bol občiansky odpor proti „perebroske“, do ktorej sa zapojil aj osobne Pontrjagin. Perebroskou sa nazýval gigantický projekt nasmerovania vodnatých severných riek do Kaspického mora. Dôvodom bol dlhodobý nevysvetlený pokles jeho hladiny v minulosti a starosti, ktoré to spôsobovalo ťažbe ropy. Lenže v roku 1987 už hladina stúpala a napriek tomu sa perebroska projektovala ďalej.

Dejà vu (po slovensky sťaby cez kopirák) som si povedal pri správe o globálnom otepľovaní. Ako sme sa totiž z médií dozvedeli, sami autori správy pripúšťajú, že otepľovanie sa už nejaký čas spomaľuje, ak sa nezastavilo. A k tomu dodávajú, že „to na veci nič nemení“.
A to už ako, kde zostala vedecká etika a zvedavosť? Pripustil niekto pred desiatimi rokmi, že príde k spomaleniu a vie dnes niekto, ako dlho to bude trvať? Predstavte si sira Flemminga, ako spozoruje, že mu pleseň zahubila mikroorganizmy a povie si, že to na veci nič nemení? Možno by sme dodnes nemali antibiotiká.
Ako rozumieť, že za 95 percent percent otepľovania je zodpovedný človek? Je to 95 percent zo zvýšenej teploty, alebo z vytvoreného tepla? Nie je nakoniec možné, že je to 110 percent a  nebyť človeka by sa zem vlastne ochladzovala? Alebo to percento odhaduje mieru presvedčenia autorov?
Niežeby som si dovolil tvrdiť, že závery panelu sú nepravdivé, na to nemám kvalifikáciu. Iba som v ne stratil dôveru. Z tej správy totiž príliš vyčnieva, že najprv bola viera v človekom spôsobené otepľovanie, a potom sa selektívne vyberali iba tie skutočnosti, ktoré ju podporujú. Pravdaže, vychádzať z nejakej viery je vo vede celkom prirodzené a bez toho sa nič vyskúmať nedá. Ale je celkom neprístupné privrieť oči na skutočnosťami, ktoré viere odporujú.

Autor je profesor matematiky

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite