Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Unesený premiér Líbyjský premiér Alí Zajdán sa stal obeťou únosu, ktorý sa odohral minulý štvrtok, o niekoľko hodín ho však vyslobodili. Za únosom stoja militanti, bývalí revolucionári. Chceli sa pomstiť za to, že líbyjská vláda podľa nich umožnila vojenskú operáciu, ktorej výsledkom bolo zadržanie Anasa Líbího zo siete al-Káida americkými špeciálnymi jednotkami.

Militanti vyčítajú vláde, že nezakročila proti zasahovaniu do vnútorných záležitostí Líbye. Preto sa rozhodli potrestať priamo predsedu vlády. Na Facebooku únoscovia uviedli, že premiéra „zatkli“, pretože porušil zákon a „škodil štátu“. Únos je zreteľným odrazom chaotickej situácie, ktorá v Líbyi panuje dva roky po zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího. Premiér Zajdán po tom, čo sa dostal na slobodu, vystúpil v televízii s prejavom. Počas neho sa kriticky vyjadril na adresu militantov. Vyhlásil, že síce ctí revolucionárov za to, akú rolu zohrali pri odstránení diktatúry, teraz však od nich očakáva, že sa integrujú do normálnych štruktúr štátu.
.mg

Cristina Fernandez de Kirchner, prezidentka Argentíny, podstúpila operáciu hematómu v hlave. Teraz musí prerušiť kampaň pred kongresovými voľbami, v ktorých podľa prieskumov môže hroziť jej strane prehra.
Desať dní trvala uzávera americkej federálnej vlády, keď sa prezident Barack Obama stretol s 18 republikánskymi kongresmanmi na rokovaní o zvýšení dlhového stropu. Konkrétne výsledky však stretnutie neprinieslo.
Francúzsky minister vnútra Manuel Valls vystríhal pred možným úspechom nacionalistov pri voľbách v európskom parlamente. Na domácej pôde je protivníkom nacionalistického Národného frontu a bojuje proti nemu aj tým, že otvára témy integrácie prisťahovalcov a ich kriminality.
Nedôverujte Iránu, odkazuje Európanom izraelský prezident Benjamin Netanjahu. „Keď vražedný režim používa mäkkú diplomaciu a chlácholivé slová o mieri, no zároveň hromadí obrovskú moc, treba ho ihneď zastaviť.“ Varoval Európu, že ak zruší sankcie, Irán to využije na vývoj jadrovej zbrane.

Osobnosť: Malála Júsufzaj/
Pakistanská školáčka, ktorú vlani takmer zabil strelou do hlavy člen Talibanu za to, že presadzovala právo na vzdelanie pre všetky deti, aj dievčatá, dostala Sacharovovu cenu. Bola navrhnutá aj na Nobelovu cenu za mier, tú však získali inšpektori z Organizácie pre zákaz chemických zbraní.

Antiosobnosť: Franz-Peter Tebartz-van Elst/
Biskup z nemeckého Limburgu si luxusným životom znepriatelil väčšinu nemeckých katolíkov. Predstavitelia jeho diecézy potvrdili, že na svoje nové sídlo vynaložil 31 miliónov eur. Zároveň ho prokuratúra obvinila z krivej výpovede pred súdom. Očakáva sa, že pápež proti nemu zakročí.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite